Tavaszi fesztiválválaszték Tajvanon

Címkék: Tajvan, utazás, nyaralás, fesztivál

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Sütő Emese

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

E távoli sziget nem csupán rendkívül sokszínű kultúrája miatt lehet vonzó az újra és ismeretlenre fogékony magyar turistának, hanem kedvező természeti adottságai is első osztályú célponttá teszik. Az ide látogatók egészen biztosan nem szűkölködnek majd programokban, hiszen Tajvan a számos múzeum mellett nemzeti parkok sokaságával és színes fesztiválokkal várja a messzi földről érkezőket.



Tekintse meg galériánkat!

Tajvanra érve érdemes mindenekelőtt egy friss programfüzetet kerítenünk, amelybe elég belepillantanunk, hogy lássuk, szinte zavarba ejtő a fesztiválok, világi és vallási ünnepek sokasága. A tajvaniak mindig találnak okot az ünneplésre, és mindezt olyan színes, izgalmas formában teszik, amely egész biztosan elkápráztatja a szolidabb nemzeti ünnepekhez szokott európai szemeket. Az ünnepi forgatagban a legkülönbözőbb díszes maszkokat, lámpásokat, tradicionális, kézzel készült bábokat, amuletteket, kegytárgyakat csodálhatjuk meg. Ezen díszítőelemek finom kidolgozása már csak azért sem meglepő, mivel a kínai kultúrában igen komoly hagyománya van a lampion-, maszk-, bábjáték- és fametszetkészítésnek. Ezek a mesteri és színes alkotások, kiegészítők természetesen csak tovább emelik egy-egy fesztivál fényét, amelyből országszerte több jut egy hónapra. Az ünnepi forgatagokban mindenütt látható piros lampionokra a helyiek többnyire a boldogság, szerencse, gazdagság, egészség és béke jelét festik arany színnel. A tömegben ilyenkor kifestett óriásokkal és persze harcosművészekkel is találkozhatunk, akik a rossz szellemek elűzésén "fáradoznak". A zenebonát fúvószenekarok mellett hatalmas gongok és dobok biztosítják.

Akik mostanában készülnek Tajvanra látogatni, a következő hónapokban olyan fesztiválokon vehetnek részt, mint a Dajia Ma Zu, a Tűzijáték, a Kékúszójú Tonhal és a Sárkányhajó fesztivál. Ez utóbbi az ország három nagy ünnepének és egyben hivatalos szabadnapjának egyike, a Kínai Újév és az Ősz-közepi fesztivál mellett. A Sárkányhajó fesztivál, amelyet a holdnaptár ötödik havának ötödik napján ünnepelnek meg, idén május 31-ére esik. Ezzel a fesztivállal a régiek az emberi test megerősödését, felvértezését kívánták elérni, valamint a gonosz szellemeket akarták elűzni a nyár beállta előtt, amikoris a legkönnyebben harapóztak el a betegségek. Akik Tajvan legismertebb tradicionális ünnepségsorozatát, a Lampion fesztivált szeretnék megcsodálni - amely a régi elhagyását és az új befogadását szimbolizálja - érdemes februárban a szigetre látogatniuk, hiszen a neves ünnepet két héttel a kínai holdnaptár szerinti újév után tartják. A nagyobb fesztiválok közé tartozik még szeptember 28-án Konfuciusz születésnapja és a nemzeti ünnepnek számító, októberi Kétszer Tiz Nap is.

Amennyiben valamelyik nyüzsgő tajvani fesztiváltól és a rengeteg új élménytől kellőképen elfáradva csendesebb "vizekre eveznénk" mindenképpen érdemes ellátogatnunk valamelyik közelben fekvő kis szigetre, vagy felkeresnünk Tajvan számos nemzeti parkjának egyikét. A turisták körében méltán a legnépszerűbb látnivalók közé tartozó Orchidea-sziget, Penghu-sziget, Zöld-sziget és Matsu biztosan felejthetetlen élményt és páratlan látnivalókat nyújt az odautazóknak. Az Orchidea-szigeten külön érdekesség, hogy őslakosok - a jamik - lakják, akik amellett, hogy a csónakkészítés nagymesterei, kitűnő halászok is.

Pillangó a Yushan Nemzeti Parkban

Tajvan területének közel húsz százaléka természetvédelmi terület; összesen 19 természetvédelmi rezervátum, 9 védett erdő és 30 olyan hely van, ahol az állatok természetes környezetükben élhetnek. A sziget élővilága igen gazdag, 70 emlős-, 500 madár-, 90 hüllő-, mintegy 2700 hal- és 400 pillangófajta él a szigeten. A szigetnek hat nemzeti parkja van: északon a Yangmingshan és a Kinmen, keleten a Taroko, délen a Kenting, a Shei-pa és a Yushan Nemzeti Park, ahol a Jáde-hegy is található. Közülük az egyik legsajátosabb a Kenting-park, amelyet délről a Bashi-csatorna, nyugatról a Tajvani-szoros, kelet felől pedig a Csendes-óceán vizei ölelnek körül. A sziget déli csücskében, a trópusi partvonalon fekvő tájvédelmi terület, amely igen gazdag monszun- és trópusi esőerdőkben, híres korallzátonyairól. Aki Tajvan egyik leghíresebb természeti látványosságát, a Taroko-szurdokot szeretné megcsodálni, annak a keleten fekvő Taroko Nemzeti Parkba kell elmennie, ahol a mai napig élnek atajal bennszülöttek. A Liwu-folyóból kiszögellő függőleges, márványfalu szurdok körül háromezer méter magas hegyek húzódnak. A parkban ezen kívül temérdek látnivaló akad, köztük vízesések, forró vizű források és őserdők. A tájvédelmi területek mindegyikében épült látogatócentrum, és több turistaközpont is várja az érdeklődőket, ahol a látogatók a parkon belüli szervezett csoportos túrákra tudnak bejelentkezni. A kirándulásokon a turisták a védett területek mellett számos festői szépségű kilátóhelyet, kulturális és történelmi emlékhelyet kereshetnek fel. Ezalatt a kényelmesebbek, akik nem kívánnak hosszú túrákra, de még kisebb sétákra sem menni, megtekinthetik a parkokat bemutató múzeumok egyikét, amelyekben Tajvan természeti szépségei mellett gazdag kulturális örökségét és élővilágát is bemutatják.

Deuxe Magazin

Korábban:

Tanácsok Tajvan szigetére utazóknak

Tajvan, az ezerarcú sziget

Egzotikus utakkal csábított a Hungexpo

Naplemente a Hold szigetein

Praktikus tanácsok egzotikus útra indulóknak

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5