Gasztronómiai túra Toszkánában

Címkék: utazás, Európa, ínyencség, étel

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Ha szeretné közelebbről megismerni a toszkán ételeket és borokat, most megteheti. Május második felében négynapos gasztronómiai utazás keretében Toszkána két leghíresebb borvidékére, Chiantiba és Montalcinóba kalauzoljuk az érdeklődőket.

Toszkána természeti szépségei, izgalmas történelme, ízletes ételei és borai miatt mindig is az utazók kedvelt célpontja volt. Így van ez ma is, hiszen ez Olaszország egyik legnagyobb tartománya, és sokak szerint a legszebb. Északról és keletről az Appenninek, nyugat felől a Ligur- és Tirrén-tenger határolják. Tájain egymást váltják a magas hegyek, a lankás dombok, a zöldellő síkságok és a tiszta vizű folyók. Gyönyörű tengerpartja is feledhetetlen élményeket nyújt mindenkinek. Földrajzi elhelyezkedéséből adódóan változatos mezőgazdasága alakult ki: a hegyvidéken a vadgazdálkodás és a legeltető állattenyésztés, a dombságokon és síkságokon a gabona- és szőlőtermesztés, tengerpartján a halászat jellemző.

A sok látnivaló mellett érdemes a vidék gasztronómiájára is figyelni, hiszen a jellegzetes helyi ételek és italok -  utóbbiak közül legfőképp a borok - egyedi ízvilága mindig is az olasz gasztronómia szerves része volt. Nem könnyű bemutatni a toszkán konyha és bormívesség minden remekét, de útunk során igyekszünk ízelítőt adni a tartomány legfinomabb fogásaiból. Ebben segítségünkre lesz egy Budapesten élő, de Toszkánában született és nevelkedett fiatalember, Massimo Vanni úr is, aki természetesen jól ismeri a vidék sajátosságait.

Az első napot utazással töltjük, így az esti órákban érkezünk Poggibonsiba. Másnap indulás San Gimignanóba, ahol megtekinthető a Museo delle Torture, a Dóm, ahol máig szemügyre vehetők a középkori falfirkák, a Torre Grossa és a Városi Múzeum középkori és reneszánsz alkotásai. Megkóstoljuk a ritka, csak a város környékén termelt fehérbort, a Vernaccia di san Gimignanót. Ezután panorámaúton indulunk a Chianti-borvidékre, ahol Castellina in Chiantiban a La Castellina borászat pincéjében finom falatokkal és háromféle Chiantival várnak bennünket borkóstolásra. Majd a zsebkendőnyi, ám bevehetetlen, középkori Monteriggioni erődöt látogatjuk meg, végül egy környékbeli fogadóban vacsorázunk.

A harmadik napon Montalcino, Pienza és Montepulciano felé indulunk. Első állomásunk Montalcino, ahol a városka 1300-as évekbeli erődjének udvarán kóstoljuk meg a Brunello di Montalcinót, amely a legmagasabb minőséget képviselő toszkán D.O.C.G. borok egyik leghíresebbike. Útunkat folytatva Pienzában megkóstoljuk a hely specialitását, a Pecorino di Pienzát, a különféle módokon érlelt és ízesített juhsajtot - amely az itteni borral kísérve igazán kitűnő -, valamint a helyi mézet, gesztenyekrémet és más finomságokat. Innen a reneszánsz Montepulciano felé vesszük az irányt, ahol a Crociani pincészet etruszk pincelabirintusában kóstoljuk meg a legendás Nobile di Montepulcianót, persze ízletes falatokkal kísérve. A negyedik napon a reggeli után Certaldo városkába vezet útunk, ahol Boccaccio szülőházát látogatjuk meg, majd a déli órákban indulunk vissza Budapestre.

Természetesen a fenti programok mellett számos lehetőség kínálkozik, hogy ki-ki egyénileg is tovább ismerkedjen Toszkánával, annak kultúrájával, valamint a helyi ételekkel, borokkal és egyéb specialitásokkal.

(x)

Deluxe Magazin

Korábban:

Hologramos védelem a boroknak

A toszkán borok titka

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5