Eltűnhet egy gasztronómiai különlegesség

Címkék: ínyencség, teknős, étel

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Ahogy közeleg a húsvéti időszak Dél-Amerikában, úgy készülnek fel a teknősvadászok az év legnagyobb bevetésére. A távoli földrész szokásai szerint a tengeri állat azért alkalmas a böjti fogyasztásra, mert a húsa nem vörös, hanem fehér színű, ahogy a halé is. Az orvvadászok tevékenységének köszönhetően hét teknősfaj azonban végleg eltűnhet a tányérokból.

A teknős és a teknősleves régen a gazdagok egyik kedvenc étele volt, ma leginkább a dél-amerikai országokban fogyasztják előszeretettel, különösen húsvét táján. A párizsi Ritzben, a bécsi Sacherben, de még a Titanicon is szerepeltek az étlapon teknőshúsból készült ételek. Az arisztokraták levese csakhamar konkurenciát is kapott a 20. században, ekkor a Mockturtle néven ismertté vált "hamis teknősleves" terjedt el a pénzes polgárok körében, amelyet a borjúfejek kevéske és hasonlóan drága húsával készítettek. A teknősfogyasztással kapcsolatban manapság már nem az európai arisztokraták, leginkább a közép- és dél-amerikai böjti időszak jut eszünkbe, ugyanis a hüllőt ott halként tálalják fel az ünnepi asztalon.

Érdekes kettősség jellemzi Latin-Amerikában a teknőshús fogyasztását. Egyfelől nemzeti ételnek számít, másfelől pedig hatóságilag tiltják a vadászatát. A tilalom ellenére a fehér húsú hüllőből nagyon sok fogy húsvét táján, pedig a dél-amerikai katolikus egyházak minden évben kérik a híveket, hogy ne teknőst, hanem halat tálaljanak fel a húsvéti asztalon, igaz, ugyanez a kérés hivatalos közlemény formájában még nem történt meg. A különleges ínyencfalat így továbbra is a húsvéti asztalok egyik legtipikusabb étele marad.

Forrás: EPA
Mexikói lány kölyökteknőssel

A teknősök húsából a latin világban leggyakrabban steaket és levest készítenek. Mexikóban még a legszegényebbek is igyekeznek összegyűjteni annyi pénzt, hogy egyszer az évben elfogyaszthassanak egy igazi teknőslevest, amelynek ára éttermektől függően 3 és 5 ezer forintnál kezdődik. A húsa különösen jóízű, tápláló, ám sok európainak megterhelheti a gyomrát, ha egyszerre túl sokat fogyaszt belőle. A teknősöknek azonban nem csak a húsát fogyasztják előszeretettel Dél-Amerikában, hanem a tojásait is - állítólagos potencianövelő hatása miatt, ám ezt a helybéliek az év bármely időszakában megteszik, így a hüllők ezen osztályának a lehető legminimálisabbra csökkentették túlélési esélyeit.

A teknősvadászok nem dicsekedhetnek azzal, amivel a spanyol bikaviadalok állattenyésztői, akik az állatokat a nem csak lemészárolják, hanem a faj fennmaradásáról is gondoskodnak. Az egyre ritkuló hüllőket lényegében az egész latin-amerikai térségben úgy vadásszák, hogy az utánpótlás kérdése még csak a legkisebb mértékben sem merül fel, ennek köszönhetően az egyébként ízletes teknőshús nem csak a tányérokról, hanem a természetből is végleg eltűnhet. A teknősállomány évről évre fogyatkozik mindkét szubkontinensen, Közép-Amerikában a legijesztőbb számokat a mexikói "rapsicok" produkálják, akik a nagyhéten átlagosan tízezer teknőst ölnek meg. A teknősállomány évente összesen 35 ezer példánnyal fogyatkozik különböző becslések szerint. Az óriás bőrhátú teknős a hét legveszélyeztetettebb faj egyike, számuk az 1986-ban megállapított 91 ezerről 2500-ra zuhant mostanra.

Európában a 18. század óta nem engedélyezi az egyház a teknős fogyasztását, ezzel együtt az egyéb, néphiedelem által halnak tartot állatokat sem szabad a böjti időszakban enni. Addig ugyanis a marha- és sertéshúst vidrával, hóddal, fókával, rozmárral és egyéb ritka állatokkal próbálták kiváltani a kontinens gazdagabb régióiban.

Deluxe Magazin

Korábban:

Visszaköltöztetik a tokhalakat Európába

Tenyésztett kaviár a szennyvíztisztítóból

Tenyésztett kaviárral kell majd beérniük az ínyenceknek

Kék gyöngyök az új-zélandi partokról

Casanova tippje: az osztriga

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5