A gyémántcsiszolás rejtélyei

Címkék: gyémánt, információ, ékszer, millió

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A gyémántcsiszolás a világ egyik legtitokzatosabb foglalkozása. A műhelyekben heteken vagy akár hónapokon át tartó munkával dollármilliókat érő köveket hasítanak darabokra, majd csiszolnak matematikai pontossággal kiszámított formájúra.

A gyémántcsiszolás: művészet. Vagy még inkább: tudomány. De, ha egészen pontosak szeretnénk lenni, azt kell mondanunk: a kettő keveréke. Művészet, hiszen a puszta kőben rejlő csillogást hozza napvilágra, és tudomány, mert elképesztő precizitásra és számításokra van szükség ahhoz, hogy a többmillió dolláros nyers gyémántból még többet érő drágakő, és ne egy marék kristályhulladék váljon az első ütés után. Igen, ütésről beszélünk: bár a gyémánt közismerten a világ egyik legkeményebb anyaga, kristályszerkezetének sajátos felépítése miatt bizonyos irányokban könnyen hasítható illetve fűrészelhető. De miért is van szükség a gyémántok feldarabolására és számtalan oldalú drágakövekké csiszolására?

Forrás: EPA

A gyémánt, ha kellő tisztaságú, vagyis nincsenek benne zárványok - legalábbis szabad szemmel láthatók -, más drágakövekhez képest igen magas törésmutatóval rendelkezik. Az érték azt jelzi, hogy a kő mennyi ráeső fényt képes visszaverni - ezt nevezik a gyémánt ragyogásának. Másik fontos tulajdonsága, hogy képes a ráeső fehér fényt színösszetevőire bontani, azaz prizmaként viselkedni - ezt a gyémánt "tüzének" hívják. A nyers gyémántban megvan a ragyogás és a tűz lehetősége, de csak megfelelő csiszolással lehet előcsalogatni belőle.

Azt, hogy a természetes állapotban lévő követ milyen módon dolgozzák fel, több tényező befolyásolja. Ezek közül a legfontosabb a nyers gyémánt alakja és a benne lévő zárványok száma illetve azok elhelyezkedése. A csiszolás során természetesen arra is törekednek, hogy minél kevesebb értékes anyag menjen kárba, azonban a legtöbb esetben így is az eredeti kő legalább 50 százaléka vész el.

A gyémánt fényvisszaverő és fénytörő képességeit a kör alaprajzú briliáns forma használja ki a legjobban. A klasszikus briliáns a felül elhelyezkedő koronából, az alul lévő pavilonból és kettőt összekötő övből áll. A csonka kúp alakú, laposabb oldalfalú korona a kő tömegének körülbelül egy harmadát teszi ki, a kúp formájú, meredekebb oldalfalú pavilon pedig két harmadot. A fazetták, vagyis a csiszolt lapok száma 58 - ebből 33 jut a koronára és 25 a pavilonra. Az öv-részt egyes esetekben simára csiszolják, máskor ezen is fazettékat alakítanak ki, de ezek nem számítanak bele a kötelezőnek tartott 58 lapos mennyiségbe.

A nem briliáns formájúra csiszolt gyémántokat az angol szaknyelv fancy-ként emlegeti. Ezek lényegében bármilyen formát kaphatnak és a fazetták száma sincs megszabva. A mai, számítógépes tervezés segítségével már csillag és pillangó alakú gyémántok is készülhetnek.

 

 

1.  A gyémántcsiszolás rejtélyei
2.  2

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5