Szépülő magyar szarvasgombakertek

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Magyarország jelenleg az egyik legnagyobb európai szarvasgombagyűjtő nemzet, ám a termőre forduló triflaültetvények révén éveken belül a termelők között is előkelőbb helyet foglalhat majd el. A szarvasgomba-termesztés titkairól Bratek Zoltánt, a Magyar Szarvasgombász Szövetség elnökét kérdeztük.

Bratek Zoltán
- Milyen hagyománya van a triflatermesztésnek Európában?

- A termesztést elsősorban két ország kezdeményezte: Franciaország és Olaszország. Az első ültetvények az 1810-es években keletkeztek Franciaországban, de nagyobb területeken csak akkor terjedt el a trifla, amikor a filoxéra-járvány tönkretette a szőlőket, emellett a század második felében a gyümölcsösöket is átalakították szarvasgombatermő területekké. Ennek csúcsát az jelentette, amikor a századforduló környékére egyes adatok szerint 2-3 ezer tonna melanosporum termett egyedül Franciaországban. Ennek a fekete, legértékesebbnek tartott gombának mennyisége mára huszadára csökkent. A másik korai szarvasgomba-ültetvényes nemzet Olaszország, amely a 19. század első néhány évtizedében építette ki triflakertjeit. Az olaszok spóráról kezdték oltani a csemetéket.

- Feltehetően Magyarország is ezen az úton indult el.

- A francia és olasz sikereken felbuzdulva írta nagy jelentőségű könyvét a triflatermesztésről Hollós László, amelyben meglehetősen részletesen tárgyalja a mesterség minden fogását és ajánlja a magyar erdészeknek a gomba felkarolását. A híres könyv értő olvasókra talált Észak-Nógrádban, azonban az első világháború miatt a triflatermesztéssel kapcsolatos tervek mind dugába dőltek. A két világháború között semmi írásos anyag nem született e témában, később, az ötvenes évek végén Szemere László hozott létre Somogyfajszon egy ültetvényt. A gombaszakértő 73 évesen kezdett el foglalkozni az értékes fűszerétellel, és 90 éves koráig három gyönyörű könyvet írt. A szarvasgombáról szóló magyar szakirodalomnak ők ketten lettek valóban világhírű, fénylő csillagai. Szemere Lászlónak, akit egyébként "bakonyi remeteként" is emlegetnek, nemrég jelent meg a Föld alatti gombavilág című könyve, amelyből az egész Kárpát-régióban fellelhető fajokkal ismerkedhet meg az olvasó. A könyvben a szerző színes akvarelljei láthatók. A komoly szakirodalmi művek természetesen tekintélyes szarvasgombász hagyományon nyugszanak. Magyarországon már az 1500-as években rendeletben szabályozta a trencséni bíró a szarvasgombagyűjtés módját. A szakácskönyvekben az 1600-as és 1700-as években mindig szerepelt szarvasgomba a receptekben. Így Magyarország olyan múlttal rendelkezik e téren, amilyennel például még Spanyolország sem.

- Mi lehet annak az oka, hogy Magyarország Európa nagy triflagyűjtői között szerepel, ám a termelésben igen hátul kullogunk?

- A négy nagy európai szarvasgombagyűjtő nép - francia, spanyol, olasz és magyar - közül egyedül mi nem tartozunk a termelők közé, ami az előző rendszernek köszönhető, hiszen akkor tiltva volt a szarvasgomba gasztronómiája, még a Gundelben sem lehetett kapni. A rendszerváltás áttörést jelentett, ezután építették meg újból az első ültetvényeket, amelyek közül néhány már kezd termőre fordulni. A jövőben elhanyagolt gyümölcsösök és szőlők kerülnek átalakításra, a Magyar Szarvasgombász Szövetség célja egy ötezer hektáros termőterület lenne.

 

 

1.  Szépülő magyar szarvasgombakertek
2.  2

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5