Visszaköltöztetik a tokhalakat Európába

Címkék: tokhal, Európa, ínyencség

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A kaviárt adó tokhalak túlélték a dinoszauruszokat és az éghajlatváltozást, ám amikor az ember felismerte, hogy az ikrája különlegesen értékes kincs, az állatfaj szinte egycsapásra eltűnt Európából. A tokhalat április 11-én költöztetik vissza európai otthonába.

Több mint harminc éve egyáltalán nem él a kontinens vadvizeiben a kaviárt adó értékes hal. Számos helyen tartanak ugyan tokhalat mesterséges állóvizekben, víztárolókban, medencékben, de természetes élőhelyein kihalt. A mostani kezdeményezés lesz az eddigi legnagyobb európai kísérlet arra, hogy a tokhalat újból meghonosítsák a kontinensen.

A Tokhalvédelmi Világszervezet április 30-án mintegy kétezer példányt bocsát az Odera vizébe a lengyel-német határnál, hogy a ritka állat újból otthont leljen az európai vizekben - közölte Harald Rosenthal, a szervezet elnöke. A telepítés egy tízéves kutatómunka eredményének lehet főpróbája pontosan egy hét múlva.

Atlanti tokhal

A tokhal elsősorban azért tűnhetett el Európa természetes vizeiből, mert kaviárja és szálkátlan húsa miatt igen nagy volt rá a kereslet. Emellett az egyre élénkebb hajóforgalom sem volt kedvező hatással az érzékeny halra. A tokhal az édes- és sósvizekben életkorától függően él, íváskor a folyók felső szakaszaiban tartózkodik, ahol maguk a kis halak is felnőnek. Amikor érettek lesznek, leúsznak a torkolatig, majd onnan vissza születésük helyére, ahol már ők válnak szülőkké. A kikötők sok esetben ezt a harmonikus körforgást tették tönkre, de a nagyobb problémát a kíméletlen vadászat jelentette.

Az állatvédő szervezetek csak remélni tudják, hogy a barbár tokhalvadászat nem ismétlődik meg. Új veszélyt jelenthet viszont, hogy az EU által védett kormoránok elszaporodtak egyes helyeken és előszeretettel fogyasztják a sekélyebb vizek nagytestű halait.

Deluxe Magazin

Korábban:

Kaviár-tanfolyam Azerbajdzsánban

Tenyésztett kaviár a szennyvíztisztítóból

Megnyílt Harlem első kaviárbutikja

Aranykanál és kaviár

Uruguay a legújabb kaviárexportőr

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5