A fémek királya

Címkék: platina, információ, arany

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Közismert, hogy a platina értékes, különleges, és az ékszeripartól kezdve az orvosláson át a modern iparig számtalan helyen alkalmazzák. Most azt is megtudhatják, hogyan tett ekkora hírnévre ez az anyag, amelyet pár száz éve még mint haszontalan hulladékot dobtak félre az aranyra vadászó felfedezők.

Platina. Első pillantásra, főleg avatatlan szem számára olyan, mint az ezüst. Mégis sokkal értékesebb annál, sőt az aranynál is. A természetben tiszta állapotban lényegében nem fordul elő, csak különböző ércekben, más anyagok mellett. Gyakran használják ékszerek vázának és karórák tokjának készítéséhez, orvosi implantátumok kedvelt alapanyaga, emellett a gyógyszer- és az elektronikai ipar is használja. Csodaszer? Nem, de előnyös tulajdonságai miatt sokrétűen használható. Drága? Igen, méregdrága, mert hihetetlenül ritka, ráadásul csak körülményes és költséges eljárásokkal lehet kinyerni az őt hordozó ércekből.

Nyers platinadarabkák

Bármily meglepő, a platina az aranynak köszönheti hírnevét. Annak az anyagnak, amely évezredeken keresztül szolgált és szolgál ma is értékmérőként az emberiség jelentős része számára. S bár Kolombusz Kristóf annak idején fűszerekért indult nyugat felé hajóival, valószínűleg mind ő, mind pedig későbbi követői örültek, hogy a kamra helyett a kincstárat tömhették meg az újonnan felfedezett földrész ajándékaival. Az európaiak itt, Dél-Amerikában ismerkedtek meg a platinával, miközben aranylelőhelyek után kutattak. Az őslakos indián törzsek, akárcsak az ókori egyiptomiak, már évszázadokkal korábban használták a platinát ékszerkészítéshez.

A hódítók azonban hosszú ideig felesleges, sőt akadályt jelentő anyagnak tartották a platinát: az aranylelőhelyeken gyakran előfordult, de nem volt a birtokukban megfelelő technológia a két anyag szétválasztásához. Pontosan erről panaszkodott Julius Caesar Scaliger (1484-1558) olasz humanista is 1557-es feljegyzésében, aki - jelenlegi ismereteink szerint - elsőként tett említést a furcsa, nehéz anyagról. A platina szó - amely az ezüst spanyol nevének kicsinyítő képzős alakja - csak a 17. század végén jelent meg. A mai Kolumbia területén található Pinto folyó környékén arany után kutató spanyol konkvisztádorok viszonylag nagy mennyiségre leltek az arrafelé apró göröngyök formájában található anyagból. Platina del Pinto, azaz a Pinto ezüstöcskéje - így becézték az apró granulátumot, majd mérgesen félredobták.


A platina a kezdeti bosszúságok után mégis felkeltette az európaiak érdeklődését. Nagy fajsúlya, könnyű alakíthatósága, rendkívüli korrózió- és kopásállósága, valamint a tény, hogy még senkinek sem sikerült tiszta formában előállítania, kihívást jelentett a kor tudósai számára. V. Fülöp spanyol uralkodó megbízásából 1735-ben két spanyol kutató is csatlakozott a Francia Tudományos Akadémia Peruba induló expedíciójához. Antonio de Ulloa és Jorge Juan y Santacilia tív évig tartó útjuk során a platinát is részletesen megvizsgálták, majd külön hajókon indultak haza annak érdekében, hogy biztosabbá tegyék a fontos információk célba juttatását. Az elővigyázatosság hasznosnak bizonyult: Antonio de Ulloa hajóját előbb kalóztámadás érte, majd angol fogságba került. A tudóst Londonba szállították, feljegyzéseit pedig elkobozták. Sorsa 1746-ban új fordulatot vett, amikor is a Royal Society tagjává választották és visszakapta iratait is. De Ulloa két évvel később jelentette meg dél-amerikai útjáról szóló tudományos művét, amelyben említést tett a platináról is.

 

 

1.  A fémek királya
2.  2

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5