Jelentős borreformok Franciaországban

Címkék: bor, borász, ínyencség, Franciaország

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Jelentős reformokat készül bevezetni a francia kormány az ország borainak versenyképesebbé tételére. A francia termelők számára - a többi európai ország pincészeteihez hasonlóan - a rendkívül olcsón előállított újvilági borok jelentik a fő konkurenciát. A francia reformok egyik legfontosabb eleme a fadarabok borba áztatásának engedélyezése.

Forrás: EPA
Dominique Bussereau, a francia mezőgazdasági miniszter
A francia kormány jelentős költségcsökkentő reformok bevezetésére készül annak érdekében, hogy az ország borait versenyképesebbé tegye az olcsó, újvilági borokkal szemben - adta hírül a Decanter borászati szaklap internetes kiadása. Az újító intézkedések tervezetét egy borászati szakember, Bernard Pomel készítette el. Pomel szerint Franciaországban "borászati forradalomra" van szükség. Az ötletek között szerepel a borok típusjelölésének egyértelműsítése, a szőlőfajta feltüntetése a címkéken, az alkoholszint mesterséges csökkentésének engedélyezése valamint egy egyszerűsített, háromszintű kategorizálás - eredetvédett borok (AOC), tájborok, asztali borok - bevezetése. A legnagyobb visszhangot az a javaslat kapta, amely engedélyezné a chips-ezésként ismert eljárást a tájboroknál magasabb minőségi kategóriákban is.

Az ausztrál és amerikai borászok által bevezetett módszer lényege, hogy a tartályokban érlelt borba fadarabokat áztatnak a beltartalom javítása érdekében. Az így elért hatás ugyan hasonlít arra, amit a hagyományos fahordókkal érnek el, de az ízek tolakodóak és mesterségesek lesznek, mivel nem tudnak a bor szerves részévé válni. A chips-ezés amellett, hogy csalás, a hitelességet is rontja, de persze jóval olcsóbb a fahordós érlelésnél. A technológia további hátránya, hogy míg a fahordókban tud levegőzni a bor és beindul a természetes oxidáció, a tartályokban ez csak mesterségesen idézhető elő levegő bepumpálásával. A módszert az Európai Unióban már engedélyezték és Franciaországban is alkalmazták néhány évjáratnál, de nem a legmagasabb minőségi kategóriát képviselő boroknál.

A francia borászok többsége mereven elutasítja a tradicionális fahordós érlelést úgy-ahogy helyettesítő eljárást. Egy borozó tulajdonosa az AP hírügynökségnek azt mondta, ha bevezetik a módszert, "úgy fognak készülni a borok, mint az ételek a McDonald's-nál." Az LCI televíziós csatorna szerint Dominique Bussereau mezőgazdasági miniszter a bírálatok ellenére bejelentette, hogy elfogadják Pommel javaslatait. Emellett 90 millió eurós, vagyis közel 24 milliárd forintnyi állami gyorssegélyt ígért a borszektornak. Az összegből 12 milliót eurót (3,2 milliárd Ft) a borexport támogatására és marketingcélokra fognak költeni.

A Deluxe Magazin által megkérdezett magyar szakemberek szerint a francia lépés azt jelzi, hogy az ágazat nehéz helyzetben van, s a döntésnek hosszú távú következményei lehetnek. Vincze Béla, a 2005-ös Év Bortermelője meglepődött a híren, véleménye szerint a francia borászok is komoly pénzügyi gondokkal küzdenek, ha a kormány ilyen lépésre kényszerült. A szakember szerint a chips-ezés térnyerése a fahordós érlelés jelentős visszaszorulásához és a tartályos érleléshez kapcsolódó mikrooxidációs eljárások egyre szélesebb körű elterjedéséhez vezethet. Vincze Béla szerint a hozzáértők meg tudják különböztetni a fahordóban készült és a chips-ezett borokat. Heimann Zoltán, a Pannon Bormíves Céh társelnöke a kézműves, minőségi borászatot erősítené. Azt mondja, a chips-es érlelés csak az európai termelők szemszögéből elítélendő technológia, az ausztrál szakemberek az európai borok mesterséges - különböző mértékben engedélyezett - cukrozásáról vélekednek hasonlóképpen.

Deluxe Magazin

Korábban:

Fennakadások várhatók az oroszországi borimportban

Az EU és az Egyesült Államok megállapodott a borkereskedelemről

Erőszakos borásztüntetés Franciaországban

Túltermeléstől szenved az EU borpiaca

Csőd fenyegeti az európai szőlősgazdákat

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5