Nyilvános gyémántmezők Arkansasban

Címkék: gyémánt, Egyesült Államok, információ

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Igaz, hogy már fél évszázada véget ért Amerikában a sokat emlegetett aranyláz, de a tengerentúliak kincskereső szenvedélye továbbra sem tűnik lankadni. Ezt bizonyítja legalábbis az arkansasi nyilvános gyémántturkáló, ahol szinte minden héten találnak a vállalkozó kedvű amatőr bányászok egy-egy értékesebb darabot.

Legutóbb egy 2,12 karát súlyú, ovális, világossárga gyémántot emelt fel a földről egy nő a 3,6 négyzetkilométeres, Crater of Diamonds State Park nevű lelőhelyen, amely a hazánkban is ismert "szedd magad" elv alapján működik. A hat dolláros belépődíjnak persze nagyobb a tétje, mint egy eperszedési akcióban, itt vagy üres kézzel kénytelen távozni a szerencsevadász, vagy különféle drágakövekkel térhet haza, amennyiben kedves Fortuna istenasszony előtt. A szerencse ezelőtt egy oklahomai rendőrnek kedvezett, aki egy 4,21 karátos, kanárisárga gyémántot talált a drágakőparkban. Egy karát 0,2 grammnak felel meg.

Az arkansasi lelőhely 1906 óta üzemel, ahol eddig több mint 75 ezer kisebb-nagyobb gyémántot találtak a kincsvadászok, ebből a park honlapja szerint mintegy 24 ezerre a drágakő-turisták bukkantak. A világ állítólag egyetlen nyilvános drágakőparkjában bárki keresgélhet nemes szénkristályokat, a hírek szerint a kevésbé értékes gyémántokból naponta átlagosan kettőt találnak meg a hatalmas területen. A Crater of Diamonds State Parkban más drága- és féldrágaköveket is lehet találni, az ametiszt-, jáspis-, achátleletekre is ugyanaz vonatkozik, ami a gyémántokra: értékétől függetlenül a megtaláló egyszerűen zsebre teheti és hazaviheti.

A gyémántlelőhely azonban némileg kimerült a századeleji gyémántláznak köszönhetően. Az első darabok megtalálása után bekövetkezett az ilyenkor szokásos boom, a szerencsevadászok fellendítették a közeli Murfreesboro nevű várost, szállodák nyíltak sorra, amelyek évi 10 ezer kalandornak szolgáltattak ideiglenes lakhelyet. A többiek közvetlenül a lelőhelyeknél építettek fel egy sátorvárost, amely az afrikai nagytestvér nyomán a Kimberly nevet kapta. A kráter közelében lévő nagyobb kincseket az évtizedek során már mind megtalálták, persze arra nincs garancia, hogy a mélyebb rétegekben ne rejtőzne ismét egy 20-30 karátos darab. 1952 és 1974 között a gyémántbányát megnyitották a turisták előtt, ekkor még a terület magántulajdonban volt, ám ezt követően megvásárolta a helyet Arkansas szövetségi állam és átalakította a mai formájában is üzemelő drágakőturkálóvá.


Murfreesboro határában eddig számos értékes gyémántot találtak, közülük egy a szövetségi állam jelképévé vált. Az 1977-ben előkerült Kahn Canary nevű példány ugyan súlyra semmiképp sem sorolható a legjelentősebb gyémántok közé, viszont az alakja miatt megkülönböztetett figyelmet érdemel. Nevét onnan kapta, hogy a híres gyémántkereskedő, Stan Kahn vásárolta meg megtalálójától, George Stepptől. A 4,25 karátos, sárga színű Kahn Canary kategóriájához képest különlegesen tiszta és háromszög alakú; a ritka gyémántot ezért csiszolatlanul hagyták megtalálói. A darab értékét tovább növeli, hogy egy olyan aranygyűrűbe foglalták, amelyet Hillary Rodham Clintonnak adományoztak. Az amerikai elnök felesége a gyűrűt minden alkalommal viselte, amikor hivatalos úton volt, első alkalommal épp beiktatásakor. A gyémántlelőhely más publicitást is kapott kormányszinten: Arkansas zászlaja ugyanis egy fekvő gyémántot szimbolizál.

A legnagyobb murfreesborói gyémántot 1924-ben találták, súlya 40,23 karát, s az eddigi legnagyobb példánynak számít egész Észak-Amerikában. A második legnagyobbat gyémántkereső turisták fedezték fel 1975-ben, vagyis a nyilvános park megnyitása utáni harmadik évben. Az Amarillo Starlight 16,37 karátot nyom a mérlegen. A kráternél talált harmadik legnagyobb drágakőre ennél jóval korábban, 1956-ban bukkantak szakmabeliek, akik a 15,33 karátos kincsnek a Star of Arkansas nevet adták.

Deluxe Magazin

Korábban:

A Mouna gyémánt

A páratlan gyémánt

101 éve ragyog a Cullinan

India fekete szíve

Gyémánttal a csúcsra

 

 

 

1 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Seres Lajos | 2012. március 1., csütörtök 11:02:55

Hát majd én is elmegyek ide mert nekem is kéne egy kis gyémánt!

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5