A meisseni fehér arany

Címkék: porcelán, luxus, elit, Meissen

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Keresztbe tett kardokat lát a nagymamától örökölt porcelánon? Kérem, őrizze meg hidegvérét, lehetséges, hogy egy értékes meisseni porcelánt tart a kezében. Az alábbiakban a világmárka további fontos ismertetőjegyeivel és történetével ismerkedhetnek meg olvasóink.

Forrás: EPA
Ezért az 1730-as meisseni porcelánért mintegy 37 millió forintot adtak
Nem mind arany, ami fénylik, és nem mind meisseni, amin két keresztbe tett kard látható; továbbá egy porcelán lehet meisseni még akkor is, ha nincs rajta az ismert márkajelzés. A szászországi kisváros mára egyértelműen a fehér aranyról lett világhírű, ebben pedig nem kis szerepe volt azoknak a német alkimistáknak, akik a hagyományos ördögűzés mellett komplett iparágakat találtak föl vagy fogalmaztak át teljes egészében. Johann Friedrich Böttger például 1708-ban azt az anyagot mutatta be Erős Ágost szász választófejedelemnek, amely a mai porcelángyártás meghatározó normájává vált. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a porcelán újbóli felfedezésében másoknak is jelentős szerepe volt. A fiatal alkimistát Erős Ágost ugyanis egy másik híres vegyésztárssal, Ehrenfried Walther von Tschirnhaus-szal együtt zárta egy meisseni "börtönlaboratóriumba" azzal a paranccsal, hogy készítsenek aranyat.

Tschirnhaus kísérletei sorozatosan azt bizonyították, hogy a nemesfémet nem lehet agyagból előállítani, keletkezett viszont egy nagyon fontos "melléktermék", egy barnás-vöröses anyag, amelyet már Böttger fejlesztett tovább. Böttger rájött, hogy a kínaiaktól ismert porcelánt nem őrölt kagylókból kell készíteni (ezzel a módszerrel próbálkoztak kortársai), hanem a földből kell kiégetni. Tschirnhaus utasításainak megfelelően Böttger felfedezte a kaolin égetési technikáját, ám a találmánnyal nem sokáig dicsekedhetett tudóstársának, aki még az első európai, kemény, fehér porcelán előállításának évében meghalt. Böttger amikor bemutatta a szász választófejedelemnek a fehér aranyat, az uralkodó két év múlva királyi pátensben kérte meg a szerencsés vegyészt, hogy alapítson manufaktúrát. Így indult el 1710-ben a meisseni porcelán diadalútja.

Az első időkben természetesen a megbízó nevét kellett hirdetnie a meisseni porcelánnak, ezért az első tányérok alján az AR betűk láthatók, ez az Augustus Rex vagyis Ágost király rövidítése. Ez a márkajelzés két évtizedig volt forgalomban, nagyjából addig az ideig, ameddig a porcelánkészítés titka ki nem szivárgott az európai nagyvárosokba is. Az eredetileg államtitokként kezelt receptet egy porcelánfestő Bécsben eladta, ahol a szász város igen nehéz ellenfélre akadt. Az 1718-ban alapított, konkurens Augarten arra késztette Meissent, hogy új formatervezéssel rukkoljon elő, ezt pedig új márkajelzéssel hangsúlyozták. Meissen tudta, hogy a titok kiszivárgása után folyamatosan el kell kápráztatnia a főurakat termékeivel, ezért a legkiválóbb mesterembereket szerződtették a manufaktúrához. Johann Gregor Höroldt festő új színskálát dolgozott ki a porcelán festéséhez, az ő nevéhez kötődik a vörös, bíbor, zöld, kék és sárga felhasználása, de a máz alatti díszítéstechnikát is ő találta ki. Az AR jelzést három darab hárombetűs rövidítés követte: K.P.M. mint "Königliche Porzellan-Manufaktur", M.P.M. vagyis "Meissener Porzellan-Manufaktur" illetve K.P.F. "Königliche Porzellan-Fabrik" - azaz királyi, meisseni porcelánmanufaktúra, illetve királyi porcelángyár (megj.: ez a KPM nem összetévesztendő a KPM Berlinnel, az 1763-ban alapított másik luxusmárkával).

Meisseni harlekinek söröskorsóval

A hamisítványok elterjedése miatt Erős Ágost elrendelte, hogy 1731-től kizárólagosan a két kard legyen a meisseni porcelán védjegye. Innentől kezdve a 21-ig századig megszakítás nélkül használják a két kardot a márka logójaként.

A meisseni porcelán egy másik nagy alakja Johann Joachim Kaendler, aki udvari szobrászi hivatását otthagyva lépett be a porcelánmanufaktúra küszöbén. A híres szobrász a meisseni egyik fénykorában, mintegy negyven éven keresztül alkotott maradandót. Az idén háromszáz éve született művészről a porcelángyár külön sorozattal emlékezik meg májusban.

Mindemellett a meisseni manufaktúra a kezdetektől szállított különleges minőségű porcelán-étkészleteket Törökországba, amelyeket ál-kínai irkafirkával védjegyeztek a tányérok alján. A kínai porcelán ugyanis abban az időben horribilis áron cserélt gazdát a dúsgazdag uralkodók közt. Ezek az ál-kínai porcelánok 1722-től 1830-ig érkeztek Törökországba.

Deluxe Magazin

Korábban:

A fehér arany kultusza

Új herendi minták

Porcelánok és ékszerek milliókért

Ezüst étkészletek kiskalauza

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5