Misztikus alkotások a múltból

Címkék: Miklóssy Gábor, aukció, műkincs, információ

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Sütő Emese

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A nyolc éve elhunyt Miklóssy Gábor festőművész képei gyakran a legismertebb aukciósházak eladási tételei között bukkannak fel. Misztikus, a szürrealizmus által megérintett alkotásaihoz így hozzájuthatnak a művészetpártolók, azoknak viszont, akik csak bővebb információkat szeretnének a festő munkásságáról és életéről, mi segítünk egy rövid életrajzi áttekintéssel.

Miklóssy Gábor még az Osztrák-Magyar Monarchia ideje alatt, 1912-ben született Nagyváradon. Egy gyermekkori betegséget követően mozgássérültté vált festő már tízéves korától intenzív zenei tanulmányokat folytatott. A tehetséges fiatalember előbb a Zeneakadémiára iratkozott be, majd úgy döntött, mégis inkább a festőművészetet választja. 1935 őszén felvételizett a Képzőművészeti Főiskolára, ahol kitüntető éremmel végezte el tanulmányait. Ez már csak azért is nagy sikernek számított, mert a főiskola nem minden évben osztotta ki e rangos díjat. 1940-ben korábbi tanára, Rudnay Gyula - a kor egyik legelismertebb festőművésze - mesteriskolájában tanult tovább.

Miklóssy Gábor előbb szülővárosában, majd 1949-től Kolozsvárott élt és alkotott. Ekkor kezdett el tanítani a kolozsvári Képzőművészeti Főiskolán, ahol később a festészet tanszék vezetője lett. A közel harminc évig tanító mesternek ma is világszerte élnek még tanítványai. Miklóssy, akiről egykori diákjai szigorú tanárként emlékeznek meg, elsősorban a klasszikus és hagyományos irányvonalat követte. Sokan konzervatívnak tartották oktatási stílusát, de az biztos, hogy sokat adott a szakmai ismereteket folytonos gyakorlására, fontosnak tartotta a szellem kibontakozása mellett a színre és formára való érzékenységet. Idős korában is töretlen szenvedéllyel festett, bár nehézkesen, hiszen kezei már nem bírták a korábbi tempót. A nagy formátumú tanár, festő- és zeneművész Miklóssy szerette a szépet és ez nem csupán munkáiban mutatkozott meg, hiszen műgyűjtőként nem egy ritka kincset, értékes régiséget tudhatott magáénak. Az 1998-ban Kolozsvárott elhunyt művész még életében számos kiállításon mutatkozott be, többek között Berlinben, Varsóban, Pekingben, Torinóban, Athénban és Moszkvában is. Miklóssy Gábort munkássága alatt díjak tömkelegével tüntették ki, köztük több nemzetközivel is.

Miklóssy Gábor képeinek értékesítésével Magyarországon elsősorban a Belvedere Galéria és Aukciósház foglalkozik. Forró Judit, a Galéria munkatársa kérdésünkre elmondta: az utóbbi két és fél évben 15 Miklóssy festmény volt náluk. "A képek közül csak néhány került aukcióra, a többi csupán kiállításra érkezett" - tette hozzá a galéria munkatársa.

Miklóssy festményeit a mai napig nem tudják egyértelműen besorolni egy konkrét művészeti stílusba. Munkásságára leginkább kezdeti egyéni stílusa nyomta rá bélyegét, amelyből a szocialista realista festészet irányába is kitérőt tett. Zömmel figurális, többalakos kompozíciókat, aktokat, csendéleteket és tájképeket találunk művei között, amelyeken erősen érezhető a felfokozott erő jelenléte. Miklóssy képeinek sajátossága az elementáris, túlhajszolt érzelmi állapot, a misztikus vonulat és a szélsőséges, drámai megoldások. Sötét, erős színvilág jellemzi, amely erős, harsány, egyben élénk színekbe torkollik. Aktjain súlyos, erős nőket jelenít meg, csendéleteiben, tájképeiben pedig szintén megjelenik a drámai izzás, szenvedély.

Deluxe Magazin

Korábban:

Budapesti aukciós naptár

141 millió egy magyar festményért Párizsban

Nyolc Rippl-Rónai kép került kalapács alá

Munkácsy Lusta inasáért versengtek Londonban

Minden idők legdrágább festményei

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5