A fehér arany kultusza

Címkék: porcelán, elit, luxus

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A damaszt abrosz és az ezüst étkészlet mellől sohasem hiányozhat a minőségi porcelán, sőt ez legfontosabb feltétele az elegáns terítéknek. Induló cikksorozatunkban a világ legelőkelőbb porcelánmanufaktúráit mutatjuk be olvasóinknak.

Ha porcelánról esik szó, gondolataink leginkább három irányvonal mentén indulnak el: egyrészt a magyar, másrészt a meisseni, harmadrészt a kínai porcelánkultúra jut eszünkbe. A hazai három óriás, a Herendi, a Zsolnay és a Hollóházi révén, a Meisseni a "fehér arany" európai debütje miatt, a kínai pedig azért, mert az ő császárságukban találták fel a technikát. A kínai porcelánok Európában elsősorban két üzlettípusban lelhetők fel: a Ming-dinasztia ritka porcelánjai inkább a Sotheby's aukciósházban, a többi a Tesco gazdaságos termékek furnérpolcán. A középkori kínai mesterek titokzatos tudását az egész világon csodálták, még Mátyás király udvarában is találtak egy-egy porceláncserepet, míg mára a helyzet megfordult: nemrég a Herendi nyitott üzletet Sanghajban és Pekingben.

Egy törékeny nő Herendről

Európában a porcelánkészítést véletlenszerű kísérletezgetések során találták fel. A német alkimisták még az 1700-as évek elején sem tettek le arról, hogy aranyat készítsenek, ami ezúttal sikerült is nekik, igaz, ez a fajta arany fehér és törékeny lett. Mindenesetre jóval értékesebb volt sárga luxuskollegájánál az első időkben, a meisseni manufaktúra felívelésével azonban már mindenki számára elérhetővé vált a kontinensen. A porcelán újbóli felfedezésével kapcsolatban egy alkimistapárost szokás emlegetni: Ehrenfried Walther von Tschirnhaus volt a technika úttörője és Johann Friedrich Böttger a kiteljesítője. Utóbbinak köszönhető, hogy megalakult a meisseni porcelángyár, amely a nemes anyagot elindította európai diadalútjára. A fehér arany Meissenből először délre, majd nyugatra vándorolt, 1718-ban a bécsi Augartenben, 1756-ban a franciaországi Sèvres-ben vetette meg lábát.

A porcelángyártásnak Magyarországon is közel két évszázadra visszanyúló hagyománya van. A három nagy minőségi porcelángyártó közül a Hollóházi dicsekedhet a legkorábbi cégalapítási dátummal - az 1777-es évszámot a logóba is beépítették -, bár ekkor még más termékeket készítettek. A Herendi és a Zsolnay nem sokkal később követte az ország keleti csücskében eldugott kis manufaktúrát. Mára a három cég sajátos arculatáról ismert az emberek között: a Herendi leginkább a fényűző barokkot, a Zsolnay a szecessziót, a Hollóházi a modern művészetet idézi fel. Az arisztokratikus miliő leginkább a Herendihez kötődik, de a századfordulós Zsolnayk is gyakran kelnek el nagy összegért az aukciósházakban.

A porcelán mindemellett nem egyszerűen tányéraink anyaga, a különböző márkák egyúttal státusszimbólumok is. A nagyvilágban jelenleg néhány nagy luxusmárka hódít a milliomosok körében (Meissen, Sèvres, KPM, Augarten, Herend, Ludwigsburg és így tovább), a csúcskategória "olcsóbb" termékeit természetszerűen nagyobb közönség vásárolja.

Deluxe Magazin

Korábban:

Új herendi minták

Porcelánok és ékszerek milliókért

Ezüst étkészletek kiskalauza

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5