Ezüst étkészletek kiskalauza

Címkék: étkészlet, műkincs, luxus

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Régen szinte minden polgárcsalád konyhaszekrényének mélyén lapult valamilyen ezüstholmi, melyet féltve őriztek évtizedeken keresztül szüleink és nagyszüleink. Az ezüst étkészletek napjainkban kezdenek ismét népszerűvé válni, bár az igazi áttörés még várat magára. Pedig az igényes evőeszközök az igényes étkezések elmaradhatatlan kellékei.

A korábbi évszázadok nemességének életéből sohasem hiányzott az ezüst- vagy arany étkészlet. Közülük az ezüst terjedt el szélesebb körben, melyet a legkülönbözőbb módon díszítettek az előkelő családok, régen csak ritkán fordult elő, hogy a villák, kések és kanalak végén nem utaltak címerrel vagy monogrammal a tulajdonos kilétére. Erre manapság valamivel kisebb az igény, de némi felárért bármely ezüstműves belegravírozza a kívánt betűket. Domború alakokat is elhelyeztethetünk az evőeszközök végén, ahogy régen, ma is nyílik erre lehetőség.


Az ezüst étkészleteket alapvetően két csoportra oszthatjuk, anélkül, hogy túlságosan belebonyolódnánk a szakmai rejtelmekbe. Nagy különbséget fogunk tapasztalni, ha összehasonlítunkegy régi és egy új étkészletet húsz év múlva, az ötvözési technikák olyan sokat finomodtak a rozsdamentes acél feltalálása óta. Sok régi ezüst étkészletnél probléma ugyanis, hogy a kések pengéi többé-kevésbé elrozsdásodtak, aminek az az egyszerű oka, hogy szépapáink korában még nem ismerték a rozsdamentes acélt. Az ezüstkések pengéit egyébként a mai napig acélból készítik, mindössze egyetlen jókora minőségi ugrás történt azóta.

Az ezüst étkészletek használóinak többsége csak rendkívüli alkalmakra veszi elő a titkos rejtekhelyről a családi kincset. Az étkezés után sokan még folpackba is csomagolják, nehogy levegővel érintkezzen az ezüst, s legközelebb csak akkor veszik elő, amikor meg akarják mutatni egy ismerősnek, vagy netán újból megnősül valaki a családból. Régebben persze ez is másképp festett. A nemescsaládok ugyanis az ezüst villákat nem a sublótban tartogatták és alkalmanként mutogatták, hanem - bármily meglepő is - a mindennapi étkezésre használták. Az ezüst egyik előnye, hogy nem olyan reackióképes, mint korabeli "vetélytársai", a különböző, vas alapanyagú evőeszközök. A rézben sem bíztak az emberek a mérgezések miatt, ezzel szemben a közbeszédben az ezüst evőeszközöket még ma is a "steril" jelzővel szokás illetni.

Népszerű finomsági fok az ezüst étkészletek között a sterling, vagyis a 925 ezrelékes ezüst, de 800-as is igen elterjedt. A sterling nevét nagyapáink mind a mai napig szívesen megfejtik: régen, a hanzavárosok korában Oroszországból érkeztek az ezüstszállítmányok Nyugatra, tehát keletről (vom Osten), s a "keletről szállított áru" is innen kapta a nevét: Österlinger.


Az ezüst tisztításával kapcsolatban a legkülönbözőbb szokások terjedtek el hazánkban. Sokan a mai napig a jó öreg "szidolozást" tartják megfelelőnek, mások a népi módszerekre esküsznek: kerítünk egy fazekat, alufóliát teszünk bele, majd jól megsózott vizet öntünk bele, ekkor kerülnek az edénybe a kifakult ezüstvillák. Ha használatlanul tároljuk a fiókokban az ezüstöt, tegyünk mellé krétát, ez megóvja a kifakulástól - vélik megint mások. Mosogatógépünk hiába van, nem használhatjuk ezüst étkészlet tisztítására a karcolásveszély miatt. A legjobb módszer azonban mégis a gyakori használat, a rendszeres mosogatás ugyanis megakadályozza a felület elöregedését.

Deluxe Magazin

Korábban:

Aranykanál és kaviár

Pohártesztelés

Tizennégy karátos kiállítás a Hungexpón

Szemkápráztató gyöngyök a budapesti ékszerkiállításon

Porcelánok és ékszerek milliókért

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5