Derby: egy arisztokrata sportszenvedély

Címkék: derby, sport, arisztokrata, elit

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Sütő Emese

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Sokan divatjamúltnak tekintik, többen viszont úgy gondolják, ismét reneszánszát éli a lósport szerte a világon. Egy biztos, számos ország arisztokrata köreiben a mai napig töretlen népszerűségnek örvend és igazi társadalmi eseménynek számít.

E nemes sport újabb és újabb követőket nyer meg magának, ami az esemény kivételes hangulata révén nem is meglepő. Az új évezred emberének igazi többletet nyújthat a lóverseny a maga előkelőségével, természeti közelségével, versenypályáinak zöld gyepével, jó levegőjével és a pompás állatok küzdelmével. Anglia mellett Franciaországban és Németországban is nagy tradíciója van, ráadásul nem csupán komoly sportbeli, hanem egyre növekvő gazdasági és társadalmi tényező. Az egyébként nem túl nagy lóversenyes hagyományokkal rendelkező országokban egyre inkább tért nyer a lovas derbi. Svédország, Japán, Hong Kong és Ausztrália ma már a legfejlettebb technikák alkalmazásával rendez lóversenyeket.

Telivérek rajtja egy angol derbin

A lóverseny az emberiség történetében az egyik legrégebbi múltra visszatekintő sportág. Már közép-ázsiai nomád törzseknél is létezett a megszelídített lovak versenyeztetése, a későbbiekben pedig már számos ország történetében bukkan fel szervezett sportágként. A professzionális lóverseny a legnagyobb hagyományokkal az Egyesült Királyságban rendelkezik, ez egészen a 12. századig vezethető vissza. A keresztes hadjáratról visszatérő lovagok ekkor hozták magukkal azokat az arab lovakat, amellyel letették a sportág alappilléreit. Az angol lovakkal keresztezve őket létrejött a telivér (Thoroughbred), melynek leszármazottai a mai napig Anglia versenylovai. Amerikában 1665-ig vezethetők vissza a lóverseny gyökerei, bár a telivérek versenyeztetése csak később, Oliver Cromwell kormányzata alatt kezdődött, a híres Kentucky Derby-t pedig 1776-ban rendezték meg először.

A közel kétszáz éves múltra visszatekintő magyar lóverseny aranykora megközelítően 1827-től egészen az első világháborúig tartott. Erre az időszakra esett a magyar lovassport nagy büszkesége, Kincsem üstökösszerű pályafutása. A világhírű versenyló elképesztő és megismételhetetlen módon ötvennégy versenyéből ötvennégyet nyert meg, így nem csoda, hogy az 1925-ben hazánkban megnyitott, Európa akkor legmodernebbnek tartott versenypályáját róla nevezték el. Sajnos az új pálya által adott lendület csak Budapest 1944-es, második világháborús bombázásáig tartott. Aki napjainkban látogat ki, újra régi, fényűző pompájában találja a Budapest szívében elhelyezkedő látványos versenypályát. 2004-től ugyanis újra rendeznek itt galoppversenyeket.

Térjünk rá egy kicsit arra, hogy mi is pontosan a lósport. A történelem folyamán az ember gyakran választott társául lovat a sportban. Ezek a sportok két nagy csoportra különültek el. Az egyik a lovassport, ide tartozik többek között a díjlovaglás, a military, a fogathajtás illetve a díjugratás. A másik a lósport: ez a galopp- és ügetőversenyekről, illetve az ezekre köthető fogadásokról híres. Lényege, hogy a versenyeredmények alapján szolgáltasson információkat a tenyésztés számára. Ezeket a versenyeket éppen ezért "kipróbálásnak" is nevezik, hiszen ezáltal tudnak a lótenyésztők és lótulajdonosok egy-egy állat értékéről a gyakorlatban is képet alkotni.

Deluxe Magazin

Korábban:

A királynő órája

Királyi ruhák, királyi árakon

Rekordbevétel királyi családok műtárgyaiból

Véres szeánsz

A golf története

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5