Egy francia borásznő Tokajon

Címkék: Berecz Stéphanie, bor, borász, Tokaj

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Berecz Stéphanie megismételhetelen jeleség a tokaji borászok között. A francia borszakértőnő 1994-ben érkezett Magyarországra, miután befejezte borászati tanulmányait. Ekkor szeretett bele véglegesen a tokajiba, amelynek egyik leglelkesebb propagálója lett bel- és külföldön.

- Milyen híre volt Tokajnak abban a francia közegben, amelyben megismerkedett vele?
- A Tokaji név nagyon közismert Franciaországban, több mint valószínű a "Tokay d'Alsace"-nak köszönhetően, amely borvidék azóta már nem jogosult a Szürkebarát francia nevének használatára, mivel a neve Tokajból, Magyarországról származik. A magyar Tokaji bort sajnos nem nagyon ismertük.

- Milyenek voltak az első benyomások és miért maradt Tokajon?
- Az első benyomásom az volt, hogy ez egy nagyon nagy múlttal rendelkező borvidék. A szőlő rendkívül gazdag ízben, és csodás a nemes penésznek köszönhetően. Ez olyan érzés volt akkoriban, mint amikor aranyat adnak a fiatal borász kezébe. Emiatt Tokajban maradtam, és igaz az is, hogy azóta már cipőt is sikerült találnom a lábamra - ahogy azt mondani szokás.

- Milyen nőként borászkodni egy ennyire "férfias" szakmában?
- Tény és való, hogy eleinte minden nehezebb munkánál próbáltak "udvariasságból"  megkímélni engem, de ez nagyon zavart, így én is végeztem a munkámat, amennyire engedte a testalkatom. Ezt a túlzott udvariasságot nem nagyon fogadom el, mint ahogy például azt sem, amikor a mindennapi életben egy férfi adja fel a kabátot. S hogy milyen borászkodni nőként? Nos, nőként vagy férfiként, számomra lényegtelen, a fontos az, hogy borászkodjak, ezekre a különbségekre nem akarok figyelni.

- Ön szerint miért van ilyen kevés női borszakértő a szakmában? Pedig a nőknek kifinomultabb az ízérzékelésük - legalábbis Matt Kramer, a Wine Spectator borszaklap újságírója szerint.
- Állítólag igen, finomabb érzékünk van. Nem kifejezetten nőies szakmának tekintették régen a borászkodást, a bor inkább férfias téma volt, az alkoholfogyasztás tabu volt egy nő számára, főleg egy leendő anyának, akinek példát kellett mutatnia. Mára változtak az idők, a gondolatok, szabadabbak a nők, megtanultuk, hogy a borfogyasztás nem azt jelenti, hogy az alkoholt szeretjük, hanem sokkal inkább életminőségről és életszínvonalról van szó. Egyszerűen a jóízlés temploma. Most már a nők is akarják élvezni az életet, akár borfogyasztás által, akár borkészítés során.

- Milyen karakterek jellemzik a női borokat?
- Szerintem egy nő az eleganciát és az egyensúlyt fogja keresni a boraiban.

- Ön egyúttal a Tokaji Borbarátnők egyik legaktívabb tagja is. Milyen a társaság közösségi élete, milyennek ítéli a legutóbb, szombaton tartott bált?
- A legutóbbi bál, ami a Vajdahunyad várban volt, véleményem szerint nagyon színvonalas és ízléses bál volt. A műsor szintén remek volt, a Gundel étterem ételeivel, és persze finom Tokaji borokkal. Vendégborászként Lőrincz György mutatta be egy szép egri borát. Egyszóval színes és hangulatos bál volt.

- A Borbarátnők tavalyi bálján is komoly szakemberek jelentek meg. Vajon milyen tapasztalatokkal térhetett haza Danielle Raoulet Reynaud?
- Tavalyi éven volt szerencsém megismerkedni a Danielle-lel, aki az első nő sommelier Franciaországban és előadásokat tart az egész világon a borfogyasztásról. Fontos ilyen szakemberekkel megismertetni a Tokaji borokat. Továbbá remélem, hogy hírét viszi a tokaji boroknak, amiket nagyon ízletesnek talált. Tudomásom szerint szeretne újra ellátogatni erre a borvidékre a jővőben.

- Hogyan sikerült elindítani a tarcali borászatot?
- A Tarcali Kikelet pincét férjemmel közösen indítottuk 2002-ben.Volt két hektár termő területetünk, aminek még nem ismertük az ott termő szőlő, majd abból készülő bor ízét. A pince adott volt, önerőből született az első borunk.

- Milyen tapasztalatokkal vitte mindezidáig külföldre a Tokajit?
- Idáig eléggé mosolygósan figyelt rám a piac Franciaországban, találtam egy nagyon jó kereskedőt, aki szereti az édes borokat és nagyon emberséges. Múlt hónapban tartottam egy kóstolót Párizsban, egy szakmai körökben ismert helyszínen, továbbá mentem egy borkiállításra, ahol szintén nagy érdeklődés fogadott. Legnagyobb bánatom az, hogy még kevés a borom ahhoz, hogy több országot is tovább lehessen kutatni. Ez számomra nagy kár, mert az évben több ajánlatot is kaptam. A legnagyobb öröm az, ha lehet exportálni a Tokaji borokat, mert így valahogy tovább visszük a hírét.

Deluxe Magazin

Korábban:

Tokaj bűvöletében

Nők a borízlelés kiváltságosai

Ismét báloznak a Tokaji Borbarátnők

Tokaji technológia

Boratlasz Tokajról

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5