A luxusórák új nemzedéke

Címkék: luxus, óra, kreáció, divat, HD3, McGonigle, Kobold

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Soós Botond

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A svájci hegyek ölelésében megbúvó, nagy hagyományokkal rendelkező óramanufaktúrák helyzete ugyan biztosnak tűnik, de egyre több fiatal, sikerre és elismerésre éhes konkurenssel kell megküzdeniük. Cikkünkben három feltörekvő luxusóra-gyártót, a svájci HD3-mat, az ír McGonigle-t és az amerikai Koboldot mutatjuk be.

HD3 Capture
Blancpain, Breitling, Girard-Perregaux, Patek Philippe, Rolex, Vacheron Constantin és még sorolhatnánk. Az óraipar leghíresebb márkái, nevük egyet jelent az exkluzivitással, a luxussal, a kiválósággal és a hihetetlen mérnöki precizitással. Egyeduralmuk megingathatatlannak tűnik, mégis - ahogy az lenni szokott - időről időre megjelennek fiatal trónkövetelők. Olyanok, akik szakmai tudásban közel annyit, formatervezésben pedig néha még többet is képesek nyújtani, mint nagynevű társaik. Hogy legenda lesz-e belőlük is? Nos, ez egyelőre megjósolhatatlan. De érdemes figyelni rájuk.

A HD3 Complication azzal a helyzeti előnnyel indul a jómódú vásárlók kegyeiért folytatott harcban, hogy székhelye nagymúltú vetélytársaihoz hasonlóan Svájcban található. A HD3-at Jörg Hysek formatervező alapította két fiatalabb kollégájával, Valérie Ursenbacherrel és Fabrice Gonet-val közösen. Hysek már több mint 30 éve tervez karórákat: dolgozott többek között a Rolexnek és a TAG Heuernek, sőt saját neve alatt egy óra- és tollmárkát is létrehozott. A HD3 teljes mértékben szakít a konvenciókkal: limitált példányszámú remekeik elsősorban futurisztikus, meglepő formatervükkel hívják fel magukra a figyelmet. A gyártási folyamat sem a megszokott: maga a HD3 lényegében csak tervezi és értékesíti az órákat. A tokokat a Finger nevű kis svájci manufaktúra készíti, a szerkezeteket pedig a luxusórák komplikációinak gyártására szakosodott La Joux-Perret szállítja.

A HD3 első modellje a 2005 tavaszán bemutatott Capture volt, melyből csupán 33 darab kerül piacra. A tok, mely aranyból, fehéraranyból vagy platinából készülhet és kérésre gyémántokkal is díszítik, hagyományos kör alakú. Az igazi különlegesség a modern grafikájú, részben átlátszó számlap, melyen keresztül láthatjuk a tourbillon komplikáció egyes részleteit is. A Capture karórák ára kiviteltől függően 169 és 215 ezer dollár, vagyis 35 és 45 millió forint között változik. A cég ezután a Raptort mutatta be: a négyzetes formájú, aranyból, fehéraranyból vagy platinából készülő, egyes modelleken gyémántokkal kirakott tok érdekessége, hogy valójában kétszintes. A felsőben egy mechanikus tourbillon komplikáció dolgozik, az alsóba egy digitális kijelző került, amely a dátumot és egy második időzónát jelenít meg valamint stopperfunkcióval is rendelkezik. A Capture-höz hasonlóan 33 darabos szériában készülő Raptort 199 és 245 ezer dollár (42-51 millió Ft) közötti összegért lehet megrendelni.

Harmadik modelljük, az Idalgo egyelőre csak rajzok formájában létezik, gyártását még nem kezdték meg. A HD3 első saját készítésű szerkezete egy téglalap alakú tokba kerül majd bele, mely formájával és dupla bőrszíjával azt a képzetet kelti, mintha két hagyományos órát építettek volna egymás mellé. A titánium-arany, platina vagy arany tokkal készülő Idalgo áráról egyelőre nincs információ.

 

 

1.  A luxusórák új nemzedéke
2.  2

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5