Eredetvédelmet kaptak a somlói borok

Címkék: bor, borász, pincészet

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Soós Botond

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium rendeletet hozott a somlói borok eredetvédelméről. A minisztérium és a Somlói Hegyközségi Tanács szerint az eredetvédelem hozzájárul majd az ottani borok minőségének javításához. A Deluxe Magazin által megkérdezett somlói borosgazdák viszont nem teljesen elégedettek a szabályozással.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium pénteken bejelentette a somlói borok eredetvédelméről szóló rendelet hatályba lépését. A rendelet a szőlő tájolásától és telepítésétől kezdve a növényvédő szerek használatán át a palackozásig minden területen meghatározza az eredeti somlói bor készítésének feltételeit. A "Somlói" védett eredetű bor megjelölést, továbbá küvéborként a "Somlói Nászéjszakák Bora" védett eredetű bor, valamint a "Somlói Arany" védett eredetű bor elnevezéseket csak azok a termékek viselhetik ezentúl, amelyek megfelelnek a DHC-nak (Districtus Hungaricus Controllatus) nevezett követelményrendszernek.

A rendeletet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának eredetvédelmi szakbizottsága és a minisztérium munkatársai dolgozták ki, és a somlói gazdák képviselői is résztvettek a kritériumok meghatározásában. A konzultációra eredetileg felkért negyven termelőből végül körülbelül húszan vettek részt a határozat előkészítésében. Bogdán József, a Somlói Hegyközségi Tanács elnöke kérdésünkre elmondta: az eredetvédelmi előírások bevezetésétől elsősorban azt remélik, hogy a szigorú minőségi kontroll hatására növekedni fog a Somlón és környékén termelt prémiumkategóriás borok aránya. A borosgazdák által fizetett járulékok egy része a tanács által létrehozott közhasznú társasághoz fog kerülni, amely az összeget a somlói borok közösségi reklámozására fogja fordítani.

A Somló

A mintegy 3200 somlói gazda számára nem kötelező a kritériumrendszer betartása, de a "Somlói" márkanevet és a címkén elhelyezett DHC-jelölést csak azok használhatják, akik legkésőbb az adott év április 30-ig bejelentik, hogy védett eredetű bort szeretnének előállítani. Ezeket leghamarabb a szüretet követő év augusztus 20-tól lehet forgalomba hozni.

A Deluxe Magazin által megkérdezett somlói bortermelők nem teljesen elégedettek az új szabályozással. Györgykovács Imre, a Györgykovács Kispincészet tulajdonosa örül Somló eredetvédelmének, de jobban szerette volna, ha a mustfokot 17 helyett 19,5 fokban határozzák meg. A rendelet az egyszerű, védett eredetű borok esetében 17-es cukorfokot ír elő, a dűlőjelölésű védett termékek esetében a szigorúbb szabályozás 19-es értéket határoz meg. Györgykovács szerint az is probléma, hogy a rendelet nemcsak a somló-hegyi, hanem a környező, más talajú területek ültetvényeiről származó borokra is vonatkozik.

A termőterületeket illetően hasonló véleményen van a Németországban élő Spiegelberg István is. A magyar anyától és német apától származó borász hasznosnak tartja a szabályozást, de úgy gondolja, majd az idő dönti el, mennyire szigorúan tartatják be az előállításra vonatkozó követelményeket. Spiegelberg szerint aki jó bort akar készíteni, az úgyis megteszi magától.

A két és fél hektáron gazdálkodó Fekete Béla úgy véli, Somlónak, ahol a gazdák legtöbbje csak saját szükségletre termel, nem eredetvédelemre, hanem szemléletváltásra van szüksége. Szerinte a jelenlegi  mennyiségi szemlélet helyett a termelés visszafogására lenne szükség, a minőségi szelekciót pedig majd elvégzi a piac, vagyis a fogyasztók. Fekete szerint egyébként csak azokra a bortípusokra kellett volna kiterjeszteni az eredetvédelmet, melyeket korábban a különleges minőségi bor kategóriába soroltak.

Deluxe Magazin

Korábban:

A szőlő védelmében

Aláírták a bormegállapodást

Együttműködés a magyar borokért

A bormarketing kálváriája

Védett borospincék

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5