A báli viselkedés kisábécéje

Címkék: parti, Görög Ibolya, könyv, információ

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Görög Ibolya választékos stílusa, kifinomult kommunikációja rövid beszélgetésünk alatt is feltűnt. Nem hiába, a magyar protokollszakma egyik legismertebb szereplője és szakírója valóban ért munkájához, amit akár a Miniszterelnöki Hivatal protokollfőnökeként is bebizonyíthatott. Görög Ibolya három viselkedéskultúrával kapcsolatos könyve közül kettőnek éppen orosz nyelvű kiadását készítik elő Moszkvában. A protokollszakértőt - a szezonnak megfelelően - a báli etikettről, a szokások változásáról és a méltó megjelenésről kérdeztük.

- Milyenek a mai korok báljai, változtak-e az elmúlt évtizedekben a báli protokoll szabályai?

- A mai báli szokások konzervatívak, követik a századelő etikett-szerű vonásait. Természetesen vannak eltérések, hiszen egy-egy, kevésbé a formalitásairól ismert intézménynél (mint például a zenetévéknél) jellemző a meghívotti körre is a bohókás megjelenés. De megyebálokon, operabálon, bankok báljain mániákusan követik a rendezők és a résztvevők a hagyományokat.

- Még a rendszerváltással sem következtek be hangsúlyeltolódások?

- Érdekes, hogy a rendszerváltozás általában a liberalizálást hozta magával, de a bálok tekintetében inkább a hagyományőrzés kapott hangsúlyt.

- Eszerint a tradícióké a főszerep. Lehet kategorizálni a bálokat etikettjük szerint?

- Nem gondolom, ugyanis a hagyományos "bál" műfajnak vannak előírásai. A meghívó gondos és igényes kivitelezése, az érkezés és a regisztráció elegáns megoldása, az ültetések gondos kialakítása, a menűsor alapos áttanulmányozása és összeállítása, a program felépítése a nyitótánc milyensége. Bár ez utóbbinál még a legkonzervatívabb szervező is zsákutcába jut sokszor a rengeteg szponzor felvonultatása miatt.

- Hogyan kommunikálunk az öltözetünkkel egy bálon, milyen többletjelentése van egy ruhának?

A báli öltözet kiválasztásánál a legfontosabb szerepe a meghívó félnek, a szervezőnek van. A viseletet ugyanis elő kell írni. A "white tie" előírást, ami frakkot jelent és nagyestélyit, csak a nyitótáncot táncoló pároknál illik betartani, ugyanis ezekben a ruhákban - ugye frakk esetén a kötelező merev fehér mellény, állónyakú ing, villásfarkú zakó, a nagyestélyinél a könyököt takaró kesztyű - lehetetlen egy egész estét végigtáncolni, vacsorázni. Ezért a báli öltözet a "black tie", ami a szmokingot és a hosszú alkalmi ruhát jelenti. Ez már hordhatóbb, hiszen a szmokinghoz nem kötelező a mellény, nem kötelező a spanyol öv, a hosszú alkalmi ruha elegáns és hordható. A legrosszabb, ha egy rendező az "alkalomhoz illő ruházat"-ot ír elő, ugyanis ez egyénenként változó. Egy laza fotóriporternek már a farmerhez felvett kordzakó is szuper elegancia, a nyakkendőről nem is beszélve.

- Így nyilván személyiségünk jegyei is megjelennek ruhánkon...

- Az öltözetünk mindig visszahat a viselkedésünkre is. Egy farmer-póló ruhában még más szavakat is használunk. Ezért a báli öltözet fegyelmezi a beszédünket, viselkedésünket - akár akarjuk, akár nem. A báli viselkedés konzervatív, a jó öreg illemszabályokat elő lehet venni.

 

 

1.  A báli viselkedés kisábécéje
2.  2

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5