Középkori luxusotthonaink: Hédervár

Címkék: utazás, Magyarország, Hédervár, információ

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Mai fejjel kissé nehéz lehet elképzelni, milyen körülmények között tölthették hétköznapjaikat eleink az élet napos oldalán, ám természetesen a tizenhatodik században is nagyon jól tudták, hogyan lehet nagy kanállal habzsolni az életet. Erről egy kortanú várkastély, Hédervár számolhat be olvasóinknak.

Magyarországon az erődítmény jellegű várakat századról századra a kecsesebb, esztétikai funkciót betöltő kastélyok váltották fel, így történt ez Héder várának esetében is. Hédernek (illetőleg Henriknek) az ország egyik nádorát hívták a tizenkettedik században, akinek az utódai egészen az újkorig ápolták és bővítették a családi fészket. Már a reneszánsz korban csodálatos kastély hirdette az egész Szigetközben a Héderváryak hatalmát, ennek az épületnek a helyére a későbbiek folyamán barokk kastélyt emeltek. Tudjuk továbbá a reneszánsz kastélyról, hogy szimmetrikus alaprajzú volt, rendelkezett egy felvonóhidas kapuval és emelt árkádsorral is.

Forrás: MTI
A Héderváry-kastély udvara

A Héderváry-kastélyt a 18. században alakították át lakályos luxushajlékká. Ezt olyan külsőségek is jelzik, mint a várárok betemetése és a különböző palánkok lebontása, de a beltereket is a fényűzés jegyében fogalmazták újra. Ebben a korban nagy divatja kelt a vadászatnak, így a régi barokkos dísztermet különleges vadászteremmé alakították át, de új szalonokat is létesítettek a kastélyban. Ezek a felújítások viszont már nem a Héderváryakhoz, hanem a Khuen családhoz kötődnek, mely a település új birtokosaként továbbvitte az eredeti nevet.

A Khuen-Héderváry-kastélyt végül a egy svájci-magyar kettős állampolgárságú vállalkozó bérelte ki, aki mintegy 300 millió forintból helyreállította és kastélyszállóként üzembe helyezte.

Deluxe Magazin

Korábban:

Középkori luxusotthonaink

Valentin-nap a kastélyban

Kastélyszállók nem csak királyoknak

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5