Nyereségkényszer a borász-vállalkozásokban

Címkék: bor, borász, pincészet

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Szirmai S. Péter

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Vége a "szilenciumnak", termőre fordulnak a kilencvenes évek ültetvény-telepítései. Sok százmilliós, milliárdos fejlesztéseik után pénzt remélnek végre a befektetők, de a nyújtástól, számla nélküli forgalmazástól is szenvedő, filléres borpiacon, az EU-s konkurenseknél sokkal kevesebb támogatással, nehéz karriert csinálni. Csőd fenyeget jó néhány híres pincészetet is, még az sem kérdés, hogy a külföldi vagy hazai tulajdonú vállalkozások bírják tovább "szuflával".

Bevezetett, 650 millió forintos éves forgalmú borászati cég eladó. Szüret idején baljós hirdetés kellette magát a világhálón ráadásul nem is borászati, hanem egy részvénypiaci oldalon. A hirdetési "helyszín", bizony telitalálat. A hivatásos borászok ugyanis tudják manapság, a hamisítástól, nyújtástól szenvedő, a kereskedelmi láncok irányította filléres borpiacon mennyit - nem - ér a szőlő és a pince. A nem borból élő, szőlőlugasos pincenosztalgiára szomjas befektetők - bankárok, nagyvállalkozók, művészek - viszont a nehézségek ellenére is megvadulnak egy-egy eladó borászat láttán.

Százmilliókról van szó. Hegyközségi adatok alapján az ültetvénytelepítés költsége hektáronként átlagosan 5-8 millió, de meredek hegyoldalon tíz millió forintnál is több. Hüvelykujj szabály, hogy a pinceépítésre, a technológiai eszközökre pedig legalább az ültetvény-beruházás másfél szeresét kell fordítani.

Figula Mihály, az ezredforduló: 2000 bortermelője, maga sem tartja a legjobb befektetésnek a borászatot. A 14 hektáron gazdálkodó családi Figula Pincészet tulajdonosa tapasztalatból tudja, hogy nagy a ráfordítás és lassú, ha egyáltalán van megtérülés (más szakértők szerint is a befektetett összeg évi 5 százaléka). A pénzügyi befektetések közül legfeljebb azokat tartja példaértékűnek, életképesnek - kimondatlanul is a 2000-ben egymilliárd forintos ráfordítással létrehozott Csányi Pincészetre utalva - amelyek a színvonalas munkához szükséges technikai feltételek megteremtése mellett szakembereket alkalmaz és képes hosszú távon finanszírozni a működését. Becslései szerint egy ekkora, egy milliárd forintos befektetésnek a jelenlegi helyzetben két évtized lehet a megtérülési ideje.

Nagy Imre Balaton-felvidéki borász is úgy számol, hogy az évi 55 ezer palack forgalmazására felszerszámozott pincészet 22 milliós beruházása megtérülésének - 20 év után - majd csak a gyerekek örülhetnek.  A szakmai befektető úszik a napi finanszírozási gondokban, mivel a két jogcímen megpályázott és megnyert támogatás nyár eleje óta a szüretre sem érkezett meg. Még a terület alapú támogatás is késett. Az aranykezű, különleges prémium minőségű borokat, egyebek között szürke barát csuhát is érlelő borász sok milliós hitelállománya a vállalkozás méreteihez képest is vészjóslóan nagyra duzzadt, pedig akár több évig is finanszírozni kell az értékesítésig a készletet. Mégis inkább ezt vállalat, mint a pénzügyi befektető társat.

 

 

1.  Nyereségkényszer a borász-vállalkozásokban
2.  Göngyölegborok
3.  Versenyhátrány és a túlélési lehetőségek

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5