Nem kell az első osztály

Címkék: repülő, luxus, gazdag

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Megfelelő lesz a Dom Perignon a kaviárhoz, Uram? - ilyen kérdések minden törekvés ellenére egyre ritkábban hallhatók a repülőgépek fedélzetén. No persze nem azért, mert elfogyott volna e nemes pezsgő a vezető légitársaságoknál, az ok prózaibb: apránként eltűnnek a gazdag utasok.Tekintse meg galériánkat!

Néhány éve kézen-közön jártak azok az értesülések, amelyek a repülőgépek első osztályainak hihetetlen luxusfelszereléséről szóltak, ám manapság inkább a fapados járatok olcsósága az első repüléssel kapcsolatos hír. Mindez számokkal is alátámasztható: a földgolyó légterében összesen átlagosan jó négyszázezer ember tartózkodik napszaktól-évszaktól függetlenül; ennek a nagyvárosnyi embersokaságnak 1993-ban még 11 százaléka utazott a First Classen, öt évvel később már csak öt százalékuk, míg mára arányuk 2,5 százalékra apadt. "A kihalás fenyegeti a VIP-utasok ritka faját..." - kommentálta a helyzetet a német Die Welt című lap.

A repülőjáratok pedig mindent elkövetnek, hogy a fellegek közti luxus áldásaival megtartsák utasügyfeleiket. Felejthetetlen élmény ugyanis mesterszakácsok ételeit kóstolgatni a dobozolt egyentáplálék helyett, de az sem nevezhető átlagosnak, hogy a jóval nagyobb helyen bőven nyújtózkodhatunk, és kérésünkre megágyaznak, párnákat hoznak és egyáltalán, minden extra kívánalmat teljesítenek.

A luxusnak persze ára van: amíg a vonatozók átlagosan 50 százalékos felár fejében cserélhetik másodosztályú jegyüket elsőre, repülőgép esetében ez a szorzó akár tízszeres is lehet (ha nem vesszük figyelembe a fapadosok rendkívüli akcióit). A First Class árainak a repülési távolságon felül persze nagyon sok tényezője van. Nem mindegy például, hogy a királyi osztályon milyen széles az ágy, s hogy mekkora a filmválaszték és a képernyő, van-e internetkapcsolat, de a borkülönlegességek is meglendíthetik az árat.

Forrás: EPA
A Boeing 777-esében ágyak szolgálják a kényelmet

Aki viszont mégis áldoz az élvezetekre, az garantáltan megkapja azt a bizonyos "pluszt", ami nem csak az olcsó fapadosoknál, hanem a klasszikus turistajáratoknál is elsikkad. Összességében véve a First Classeken a felszolgált étel minősége exponenciálisan megnövekedett az elmúlt húsz év távlatában, ezalatt a nagyobb légitársaságok igazi sztárszakácsokat szerződtettek a fedélzetre. A luxusérzetet fokozza, hogy megfelelő ellenjuttatás ellenében az utasvendéget nem busszal viszik ki a repülőgéphez a termináltól, hanem Porsche Cayenne-nel, de a frankfurti reptéren masszázsszalonnal felszerelt luxusvárótermet is építettek a milliomos utasoknak.

Igaz az is, hogy e kiváltságokat kevesen élvezhetik a felhők között, egy járat First Classén legfeljebb 18 férőhely van (ez a Boeing 777-es esetében igaz, átlagosan 14 férőhelyről lehet beszélni). A repülő királyi trónokat pedig egyre kevesebb légitársasaságnál lehet lefoglalni, számos légitársaság - például az Alitalia, Austrian, Delta, Northwest, US Airways vagy az Air Canada - ugyanis kénytelen volt a deluxe-szolgáltatásokat megszüntetni; sőt, még a milliomosokat szállító Royal Brunei Airlines-nak is le kellett mondani a First Classjéről.

Deluxe Magazin

Korábban:

Élet a fellegek közt

Virágzik a luxusrepülőgépek piaca

A szultán luxusgépe

Hódít a közös magánrepülő

Őrült kérdések a magasban

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5