A Cartier-történet

Címkék: ékszer, kreáció, Cartier, óra

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Hudecz Andrea

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A világhírű Cartier ékszerészet családi vállalkozásként indult a 19. század közepén. Termékeiket az innovatív design és anyaghasználat teszi különlegessé: ki ne ismerné a háromszínű Trinity gyűrűt vagy a párducos kollekciót? Ugyanakkor kevesen tudják, hogy például a karóra feltalálása vagy a platina-ékszerek bevezetése is a francia cég nevéhez fűződik.

A Cartier vállalkozás 1847-ben indult, amikor Louis-François Cartier átvette mestere, Adolphe Picard párizsi műhelyét. A cég egyre bővült, és 1853-ban megnyílt egy exkluzív vevőkör számára. Cartier első igazi üzletét 1859-ben nyitotta szintén Párizsban. 1899-ben Alfred Cartier, az alapító fia a vállalat székhelyét az előkelő de la Paix utcába helyezte át, ahová hamarosan követte a többi neves ékszerész: a Rue de la Paix és a Place Vendôme nemzetközi ékszerközponttá váltak.

A 20. század elején folytatódott a sikertörténet: Alfred Cartier fiai Franciaországon kívül is terjeszkedtek, de tovább bővítették a párizsi Cartier-házat is. 1902-ben nyílt első angliai üzletük, melyet a walesi herceg - a későbbi VII. Edvárd - is támogatott: 1904-től királyi megbízással működtek Londonban. A hercegtől származik a híres mondás, mely szerint Cartier "a királyok ékszerésze, az ékszerészek királya." Cartier hamarosan a spanyol, a portugál, az orosz, a sziámi és a görög uralkodóktól is kapott megbízásokat, családi vállalkozása egyre elismertebb lett a gazdagok és híresek világában.

Az amerikai milliomosok már a kezdetektől nagy csodálói és vevői voltak a Cartier ékszereknek. Az ő igényeik kielégítésére nyílt meg 1909-ben a new york-i üzlet. Cartier egészen az első világháborúig közvetlen kapcsolatot ápolt az orosz klientúrával, az indiai hercegekkel és maharadzsákkal is. Az indiai előkelőségeknek szinte kizárólag a francia vállalkozás tervezte és készítette az ékszereit.

A cég valójában Alfred Cartier egyik fiának, Louis-nak köszönheti világhírét. Louis Cartier a divat követése helyett folyamatosan újított, sőt, ő diktálta a divatot az ékszerek világában. Kollekcióiban ugyanakkor megjelentek a klasszikusabb darabok is, így a kifinomult ízlésű arisztokrácia minden tagja talált neki tetsző darabot a Cartier ékszerek között. A 20. század első felében a Cartier-ház nem csak a design terén alkotott újat, hanem az ékszerkészítés technológiájában is. Talán kevesen tudják, hogy a platina a Cartier-nek köszönheti nemesfém státusát: ők készítettek először vékony platinaszálakból és gyémántokból álló ékszereket.

A Cartier üzletek egészen 1960-ig egy vállalkozásként működtek: a párizsi, new york-i és londoni műhelyek egymást kisegítve, de önállóan dolgoztak. A 60-as években ez megszűnt: először a new york-i üzletet adták el '62-ben, majd '65-ben a párizsi műhely került idegen kézbe. A vállalkozás 1979-ben egyesült újra Cartier Monde - Cartier Világ - néven. Manapság már világszerte találkozhatunk Cartier üzletekkel.

 

 

1.  A Cartier-történet
2.  Mérföldkövek

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5