Somló: keleti bölcsesség és nyugati műveltség találkozása

Címkék: bor, pincészet, Magyarország

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tallián Hedvig

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Talán kicsinysége miatt szorul háttérbe, pedig Magyarország egyik legizgalmasabb borvidéke Somló. E magányos hegyen főleg családi kisbirtokokon zajlik a szőlőtermesztés, borkészítés. Írásunkban egy ilyen "kis" birtokkal és gazdájával, Kolonics Károllyal ismerkedhetnek meg.

"Amikor Amerikába kivándorolt dédnagyapám megtudta, hogy kitört az első világháború és hazája védelemre szorul, pénzét postára adta és elindult vissza, hogy védje Magyarországot. A devecseri postamester egy elírás miatt nem adta ki a pénzt, ám hirtelen lett egy háza és földje az Apátság-dűlőben a Somlón. Akkor a vagyonka elveszett, de az idő úgy hozta, hogy a föld ma már újra a családunké" - elevenít fel egy meghatározó részletet a családi legendáriumból Kolonics Károly, aki első palackozott borának címkéjét - egy 2003-as, figyelemre méltó somlai olaszrizlingét - ennek a dédnagyapjának a fényképével díszíttette.

A fiatal borász ma négy hektár birtokosa a Somlón, melyből két és fél hektáron olaszrizling, juhfark, cserszegi fűszeres, ezerfürtű és tramini fajtákat termeszt. Kolonics Károly szőlő- és gyümölcstermesztőként végzett Balatonfüreden, majd pedagógus akart lenni, végül pénzügyőrnek állt, hogy megmutassa: felelősségteljes ember. Gyerekkora óta a szőlő vonzásában él: hol nagyapjának segített a pince körüli munkákban, hol pedig nagybátyja földjén metszett és szüretelt. Aztán 1996-ban szülei hatszáz négyszögöle mellé meglett az elveszett Apátság-dűlő is, egy kéthektárnyi darab a Somlóból. Ma már Károly irányítja a családi birtokot a telepítéstől kezdve a borkészítésen át a címketervezésig minden részletre kiterjedően.

A szocialista mezőgazdaság soha nem tudott rátelepedni Somlóra, mert túl kicsi a hegy és meredek lejtői gépekkel, nagyüzemi módszerekkel művelhetetlenek. A rendkívüli talajadottságokkal rendelkező szőlők így apró birtokokként a hegyet körüllakó családok tulajdonában maradtak. "Srétesnek hívjuk a Somló kukoricaszemre emlékeztető apró kavicsos bazaltját" - ismertet meg Kolonics Károly a táj és a benne élő ember szókincsének egy apró elemével.

A hétköznap pénzügyőr, hétvégén borász Kolonics Budapest és Devecser között ingázik minden héten és közben két dolog bántja a lelkét. Az egyik, hogy Somló háttérbe szorul a mostanság igen felkapott Tokaj mögött, pedig a vulkanikus hegy utánozhatatlan talaj- és alapkőzet-adottságokkal bír. A hegy felső részein bazalt és tufa ad egyedülálló alapot a borok készítéséhez, de a magasabb területekről kimosódó ásványi kincsek a hegyláb agyagos-homokos talaját is táplálják; a somlói borok ettől lesznek annyira eredetiek. "Sajnos az emberek azt hiszik, hogy csak juhfark van a Somlón; ez volt a benyomásom a Borfaluban, amikor a pultunknál mindenki csak juhfarkot kért" - avat be bánatának másik okába. A juhfark egyébként mint a nászéjszakák bora vált híressé szerte az országban; a Habsburgok is ezt itták, hogy fiú utódjuk szülessen és ezzel az örökösödés megoldódjon.

 

 

1.  Somló: keleti bölcsesség és nyugati műveltség találkozása
2.  2

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5