Középkori luxusotthonaink

Címkék: luxusvilla, rezidencia, Magyarország

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Talán mindenkiben él egy kép a kastélyában időző, vadásztörténeteket mesélő barokk főúrról, aki délutánonként kilovagol a birtokára vagy kártyapartikat szervez klubhelyiségében. Induló cikksorozatunkban azt vesszük szemügyre, hol éltek ezek az emberek, s hogy milyen sors jutott az elmúlt századok magyar kastélycsodáinak.

A mai Magyarországon kétezernél is több kastély és kúria található, melyek közül mintegy hétszáz műemléki védettség alatt áll. Ezek az építészeti remekek tájanként, koronként, illetve az építtető ízlésétől függően  más és más jelleget öltenek, s bár azóta eltelt pár évszázad, kastélyaink még ma is megőrizték tipikus magyar karakterüket.

Nálunk a 17. századot követően értékelődött fel a kastélyépítészet, jóllehet már előtte is számos fényűző portát megépítettek a nemesek. A 18. század viszonylagosan kiegyensúlyozott politikai légkörében - mai szóval élve - igazi "kastély-boom" volt, ekkor, a török utáni újjáépítés korszakában óriási magyar vagyonok születtek, melyek egy részét építkezésekbe fektették. Az Esterházyak, Festetichek és Batthyányiak építkezési kedve igen hosszan kitartott, kastélyok végső soron a huszadik századig épültek. Az államosítások során a kastélyok épületszerkezeti és más szempontokból is gyors hanyatlásnak indultak, számottevő változás csak 1989 után történt. Azóta új reneszánszukat élik az évszázados falak, melyek közé egy-egy hétvégére újból beköltöznek apránként a pénzesebb lakók. Kastályszállóinkkal ellentétben számos épülettel azonban kegyetlen módon elbánt a sors, százával akadnak az országban elhagyatott kastélyromok is.

A kastélyokat szerepüktől függően több címkével is osztályozhatjuk. A 18. századra az elavult várak helyére - vagy ha a várfalak felújíthatatlanok voltak, akkor mellé - olyan épületek kerültek, melyeknek már elsődleges céljuk nem a védelem volt, hanem a gazdagság, hatalom és politikai befolyás reprezentációja. Ezek az épületek építészeti szempontból kúriákra, illetve kastélyokra különíthetők el. Bár a középkori fogalomalkotás meglehetősen pontatlan, a mai köznyelvben kastély alatt a középnemesi kúriánál jóval nagyobb, főúri épületet értjük, de régebben nem kizárólagosan volt egyenértékű bármelyik szó a mai jelentésével. A várak vagyonvédelmi funkciójával szemben a kastélyok inkább rezidenciális jellegűek lettek, a 18. században épültek egyre inkább urbanisztikai feladatokat láttak el - gondoljunk csak Keszthelyre, Pécelre vagy Gödöllőre - míg egyesek "mulatókastélyként" üzemeltek (Ráckeve, Fertőd). A 19. századtól a kastélyok egy része fokozatosan átalakult nyaraló jellegű épületté, melyeket szezonális rendszerességgel látogatott meg tulajdonosuk.

Deluxe Magazin

Korábban:

Valentin-nap a kastélyban

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5