Sajt és bor: nem mindig ideális párosítás

Címkék: bor, étel, ínyencség

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Amerikai kutatók szerint a sajt és a vörösbor - a közhiedelemmel ellentétben - nem mindig ideális párosítás. A Kaliforniai Egyetem vizsgálatai azt mutatják, hogy a sajtok teljes mértékben elnyomják a vörösborok jellegzetes jegyeit, s így értékelhetetlenné teszik azokat.

Bármilyen különleges vagy hétköznapi is a sajthoz felszolgált vörösbor, sajtevés után nem fogjuk érezni az aromáját - derítették ki amerikai kutatók, akik annak jártak utána, hogy milyen élettani alapja van a sajt és a vörösbor hagyományos párosításának. Bernice Madrigal-Galan frissen végzett egyetemista és Hildegarde Heymann professzorasszony a Kaliforniai Egyetemen tapasztalt borkóstoló szakemberek segítségével vizsgálta a sajt és a vörösbor egymásra kifejtett hatását. A kísérleti alanyoknak többféle bor olcsó majd drága változatát kínálták; ezután sajtevés következett, majd megismételték a borkóstolást.

Forrás: deluxe.hu

Kiderült, hogy a sajt íze a bor aromájának gyakorlatilag minden összetevőjét elnyomja. Eltűnik a gyümölcsös íz, nem érződik, hogy tölgyfa hordóban tartották a bort, nem érzékelhető a savtartalom és az esetleges fanyarság sem. A vajillat a borok egyetlen olyan aromája, amelyet a sajt felerősít, valószínűleg azért, mert a sajtban is megtalálható az illat kialakításért felelős vegyület. A kísérleti személyek nyolcféle sajtot próbáltak ki: az erős ízű sajtok hatása nagyobb volt, mint a kevésbé markánsaké, de az összes sajt elnyomta mindegyik bor ízét. A kutatók két lehetséges magyarázatot is felvetnek: a sajtok megkötik a bor ízét meghatározó molekulákat, vagy pedig zsírtartalmuk miatt olyan réteggel vonják be a szájban található ízlelőbimbókat, ami lehetetlenné teszi az érzékelést.

Magyar borászati szakemberek már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy a kóstolókon, sőt néha borversenyeken is tapasztalható sajtkínálás óriási hiba, mert a sajt megzavarja az ízlelést és értékelhetetlenné teszi a bort. Ha viszont nem az italra helyezzük a hangsúlyt, akkor kimondottan ajánlott ez a gasztronómiai párosítás: a bor kiemeli és megszépíti a sajt ízeit, ezért szinte kötelező kiegészítője a sajtkóstolásnak.

A francia nyelvű, kanadai VinQuebec internetes borportál ínyenc hozzászólói szerint az amerikai kutatási eredmények nem vonatkoznak a fehér- és a likőrborokra; saját tapasztalataik alapján a sajtok mellé az édes, fehér likőrborokat ajánlják. Számunkra ez különösen jó hír: ezek szerint a tokaji aszú különleges, egyedi ízei még sajtnak is ellenállnak.

Forrás: MTI / Deluxe Magazin

Korábban:

Éttermi borkalauz

Aszúhoz illő ételek

Déli ízek és északi borok találkozása

A szarvasgomba és a bor frigye

Egy ementáli lett a sajtolimpikon

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5