101 éve ragyog a Cullinan

Címkék: gyémánt, rekord, ékszer

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Pontosan 101 évvel ezelőtt, 1905. január 26-án került a felszínre a világ legnagyobb gyémántja, a Cullinan. A csiszolatlan állapotában 3106 karátos kőből 9 nagyobb és 96 kisebb brilliánst csiszoltak, melyek az angol királyi család tulajdonában vannak. A Cullinan sokak szerint egy nagyobb gyémántból tört le, de a titokzatos hiányzó rész talán soha nem kerül elő.

A Cullinan I.
Pontosan 101 évvel ezelőtt, 1905. január 26-án Frederick Wells, a dél-afrikai Premier bányavállalat alkalmazottja épp szokásos ellenőrző körútját tartotta, amikor a beszűrődő napfényben valami megcsillant a tárna falán. Wells odalépett, majd nem sokkal később kezében tartotta a világ azóta is legnagyobb, drágakő minőségű gyémántját: a Cullinant. Igen, ott volt mindenki szeme előtt, mindössze öt és fél méterrel a földfelszín alatt.

A csiszolaltlan állapotában 3106 karátos, vagyis 0,62 kilogrammos kő a bánya tulajdonosáról, Sir Thomas Cullinanról kapta nevét. A cég a transvaali kormánynak adta el a gyémántot, ők pedig 1907-ben VII. Edvárd brit uralkodónak ajándékozták. A király az amszterdami Asscher gyémántcsiszoló céget bízta meg a Cullinan feldolgozásával, ahol végül kilenc nagyobb darabra vágták; a törmelékből további 96 kisebb brilliánst csiszoltak, míg végül csupán 9,5 karátnyi csiszolaltlan nyersanyag maradt.

A kilenc nagyobb kő azóta is az angol királyi család tulajdonában van, s valamilyen módon szinte mindegyikük kapcsolódik a koronázási ékszerekhez. Az 530,2 karátos Cullinan I-et - vagy más nevén az Afrika Csillagát - VII Edvárd a királyi jogarba helyeztette, a 317.4 karát súlyú Cullinan II pedig a birodalmi koronában kapott méltó helyet. A kisebb ékkövek más koronákba, gyűrűkbe, nyakláncokba és egyéb ékszerekbe kerültek, melyeket egy részét ma is viselik a dinasztia nőtagjai.

A Cullinan kilenc nagyobb darabja

Több szakértő is úgy véli, hogy a Cullinan egy nagyobb gyémántból tört le, s másik darabja legalább akkora, ha nem nagyobb lehetett, mint a Wells által talált drágakő. Erre abból következtettek, hogy a nyers Cullinan egyik oldala meglepően egyenletes felszínű volt. Bármi is legyen az igazság, ezidáig senkinek sem sikerült rálelnie a hiányzó kincsre, pedig próbálkozókból nem volt hiány. Afrika Csillaga ma a londoni Tower szuperbiztonságos kincstárában látható a koronázási ékszerek társaságában - és ugyanúgy nem éri napfény, mint előtte évmilliókon át a föld gyomrában, Afrikában.

Deluxe Magazin

Korábban:

Gyémánttal a csúcsra

Gyémántok az örökkévalóságnak

A páratlan gyémánt

India fekete szíve

A Kék Szív története

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5