Gyémánttal a csúcsra

Címkék: gyémánt, gazdag, milliárdos

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy tuberkulózisban szenvedő angol kisifiú (Cecil Rhodes), akit édesanyja Dél-Afrikába küldött gyógykúrára. Miután helyreállt valamelyest az egészsége, a fiúcska nem vesztegette idejét: alapított egy országot (Rhodesia), továbbá egy céget, amely ma a világ nyersgyémánt-készletének kétharmada felett uralkodik.Tekintse meg galériánkat!

A vállalat szellemi atyja gyenge tüdővel született az angol iparvidéken, ezért tehetős szülei úgy döntöttek, fiuknak jobb helye lesz inkább a dél-afrikai Kwa-Zulu-Natal tartományban, testvére mellett. A brit impérium eme távoli pontján Rhodes csakhamar vállalkozásba kezdett: a gyógyulást követő néhány hónapban gyapotfarmot működtetett, amelyről a saját szedésű termést egymaga juttatta el a helyi vasútállomásig. Azonban ez nem tartott sokáig, ugyanis az élelmes fiatalember rájött, hogy a vonatok gyémántokat is szállítanak. A szerelvényeket Rhodes persze nem kirabolni akarta, ennél sokkal nagyobb tételekben gondolkodott.

Miután felmérte a terepet, rájött, hogy a gyémántmezők megszerzéséhez nem elegendő saját ereje, külső támogatásra is szüksége van. Rhodes felcsapott politikusnak, s talán ezen idő alatt sajátította el a lobbizás művészetét olyan fokon, hogy azt a későbbiekben bőségesen tudta kamatoztatni. Hogy tehetséges volt-e politikusként, arról erősen megoszlanak a vélemények, tény viszont, hogy Rhodes gyenge szónoki képességei mellett megszerezte az akkori fokvárosi kolónia miniszterelnökének bizalmát.

A húszhektáros gyapotföld egykori élmunkása ekkor már azon törte a fejét, hogyan tudná a lehető legtöbb gyémántbányát megkaparintani. Ennek érdekében tönkretett néhány helyi vállalkozót, majd amikor már csak őrá vártak a lelakatolt gyémántlelőhelyek, bekopogtatott az N.M. Rothschild & Sons-hoz, akiknek hamar felkeltette érdeklődését a vállalkozó világhódító tervei. 1880 áprilisában megalakult a De Beers Mining Company, a világcég őselődje.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5