A jövő technológiája: HDTV

Címkék: tévé, high-tech

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

High Definition Television, azaz nagyfelbontású televíziózás a neve annak az új technológiának, melynek köszönhetően a jövőben egyre többen élvezhetik az élethű kép- és hanghatásokat. A HDTV készülékek már egy ideje a piacon vannak, a megfelelő digitális műsorszolgáltatás viszont egyelőre kevés TV-csatornánál érhető el.

Nagyfelbontás - ez napjaink egyik kulcsszava, legyen szó akár fényképezőgépről, akár televízióról. Igen, TV-ről, hiszen az új technológiáknak köszönhetően hamarosan látványosan jobb minőségben élvezhetjük kedvenc műsorainkat. Az új megoldás neve High Definition Television (HDTV), vagyis nagyfelbontású televíziózás, melynek két feltétele van: megfelelő készülék és speciális szabvány szerinti digitális műsorszórás.

A HDTV televíziók a hagyományos, analóg modelleknél mintegy ötször nagyobb felbontásra képesek. A régi technológia szerinti készülékek 625, míg a nagyfelbontásúak 720 vagy 1080 sorban jelenítik meg a képet. A sorok számának növekedése több információ megjelenítését teszi lehetővé, s így a képeket nagyobb tisztaság, élesség és részletgazdagság fogja jellemezni. A nagyfelbontású televíziózás a DVD-kről ismert MPEG-2 digitális videókódolást használja, de már olyan újabb formátumok is megjelentek, mint az MPEG-4 és Windows Media 9: ezek jobb képminőséget biztosítanak, valamint - a sávszélesség hatékonyabb kihasználása által - segítségükkel még több TV csatornából válogathatunk. A HDTV további előnye, hogy többcsatornás, Dolby Digital hangrendszere az akusztikai élményt is sokkal életszerűbé teszi.

A nagyfelbontású televíziózás térhódítását egyelőre az akadályozza, hogy a műsorszolgáltatók még nem mindenhol álltak át az új, több kép- és hanginformációt tartalmazó sugárzási szabványokra. Japánban és az Egyesült Államokban már működnek ilyen adások, Európában egyelőre csak néhány csatorna használja az új szabványt.

A legtöbb elektronikai cég már most árusít a HDTV adások megjelenítésére alkalmas készülékeket: ezek lehetnek plazma TV-k, LCD képernyős készülékek, DLP vagy LCoS technológiát alkalmazó televíziók. Tovább bővülnek majd lehetőségeink, ha megjelennek a HDTV minőségű felvételek készítésére és lejátszására alkalmas HD-DVD-k, illetve a konkurens Blue-ray lemezek. Az első, HDV rendszerű, nagyfelbontású videókamerák pedig már meg is vásárolhatók.

Deluxe Magazin

Korábban:

Kis útikalauz tévévásárlóknak

Csúcskategóriás LCD tévék tesztje

Hihetetlen felbontás csak HDTV rajongóknak

Ugrásra készek a plazmatévék utódai

HDTV a zsebben

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5