Aranykanál és kaviár

Címkék: étel, ínyencség, arany, kaviár

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Amíg a 19. század előtt a kaviár a szegényebbek eledele volt, ma már csak a felső tízezer engedheti meg magának, hogy felbontson egy-egy doboz beluga ikrát. A fekete arany iránti érdeklődés pedig fokozódik, különösen, hogy egyre ritkábban lehet hozzájutni egy finom tégelyhez.

A tokhalat is egy iráni népcsoport, a khedív nevezte el "ikrát termőnek" (khag avar), ebből a perzsa szóból származik maga a név. Az apró fekete gyöngy mint étel csak tizenkilencedik században terjedt el igazán a Kaszpi-tenger környékén. Ekkor főleg szegényebb emberek fogyasztották, akik az ikrát adó halat mindenestül megették. Az étkezési szokásokon az orosz arisztokrácia változtatott a század végén, s miután Irán is bekapcsolódott a kitermelésbe, a kaviár igazi előkelő étellé nemesedett.

Mivel a kaviár gyorsan romló ételnek számít, régebben - hűtés híján - a szobahőmérsékleten tárolt halikra még a gyakori sózás mellett is hamar vesztett ízéből. A kaviár pályafutása akkor kezdődhetett meg, amikor a szigorúbb minőségi előírásokat követő iráni normák lettek uralkodók a piacon.

A fekete arany minősége közvetlenül összefügg a tokhalfélék életkorával. Ahhoz, hogy egy fajtának érett legyen az ikrája, hosszú esztendőkre van szükség, ez a beluga esetében hét, a sevrugáéban húsz év. Egészen ritka a nyolcvan éves beluga kaviárja - az úgynevezett almas, az "arany kaviár" - melynek száz grammja 2500 eurónál, azaz jócska hatszázezer forintnál kezdődik.


Jóval olcsóbb a tokhalfélék egyéb családtagjainak ikrája. A fűszeres ízű, általában acélszürkés sevruga kaviár száz grammja százötven euró körül alakul gyártótól függően; ennél némivel többe kerül az osietra ikra, a nagyszemű belugáért pedig a sevruga dupláját is elkérik. A három fajta közül az osietra a legnépszerűbb, ez is adja a legtöbb ikrát, melynek színe a borostyántól kezdve a feketéig bezárólag bármi lehet. Íze gyakra a dióéra emlékeztet. Az elkészítés szempontjából két tulajdonsággal jellemezhetjük a kaviárt: lehet malossol és sós kaviár, előbbi minimális sótartalommal rendelkezik, utóbbi 10-12%-kal. Szín szerint vörös (lazackaviár) és fekete (tokhalfélék) ikrákat különböztetünk meg.

Az igazi élvezethez azonban nem elegendő a fajták ismerete. A tökéletes élményhez elengedhetetlen, hogy a kaviárt a megfelelő módon fogyasszuk el. Legyen szó bármilyen fajtáról, minden kaviár gyorsan romlik, ezért felbontás után legfeljebb két napig tárolható. -2 C-on, legfeljebb hat hétig szabad eltartani. Az ikrákat piritóssal és jégkockákkal hűtött tálról szokás fogyasztani, de az sem vét az etikett szabályai ellen, aki közvetlen a lehűtött tégelyből falatozik. Fontos ugyanakkor, hogy ne haszáljunk ezüstkanalat, mert az reakcióba léphet a kaviárral s így "halas" íze lehet az ínyencségek. Ajánlatos ugyanakkor az arany- vagy elefántcsontkanál, míg egyes kaviárszakértők gyöngyházból készült evőeszközökre esküsznek. Mindemellett ügyeljünk arra is, hogy a kaviár színe nem indikátora az étel frissességének.

Deluxe Magazin

Korábban:

Uruguay a legújabb kaviárexportőr

Péklapáttal mérték a kaviárt Szentpéterváron

Tenyésztett kaviárral kell majd beérniük az ínyenceknek

Hangyatojás, mint új gasztronómiai csemege

Vörös és fekete - A kaviár

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5