Gasztronómiai Disneyland

Címkék: London, Harrods, divat, ínyencség

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Londonban a Harrods áruház a luxus egyik szinonimája, ide járnak a híresek és gazdagok, amikor shoppingolni támad kedvük. Persze rajtuk kívül rengeteg "halandóval" és idegen országból érkezett, tátott szájjal bámészkodó turistával találkozhatunk itt, akik nem engedhetik meg maguknak a méregdrága ruhákat és a milliókat érő ékszereket, viszont a legalsó szinten található piacon ők is vásárolhatnak és kényeztethetik ízlelőbimbóikat.

Az ötemeletes Harrods legalsó szintjén működik a több teremből álló Foodhall, amit talán helyesebb lenne gasztronómiai Disneylandnek nevezni. Annyi látványos finomság van ezekben a helyiségekben, hogy ha egész nap mászkálnánk, akkor sem érnénk az ínyencségek végére. Ráadásul a piac tele van kalanddal: egyszer egy életnagyságú, habcukorból kirakott bárány néz velünk farkasszemet, máskor egy 50 ezer liter tejből készített, 6000 fontot (közel 2,2 millió Ft) érő, óriás cheddar sajtba botlunk.

A tájékozódást megkönnyítendő az egyes élelmiszerfajtákat különböző termekben helyezték el, így bejárhatjuk a húsos-halas-tengeri herkenytűs, a zöldség-gyümölcsös, a sajtos-sushis-hidegtálas, a teás-kávés-csokoládés, illetve a péksüteményes-kenyeres gasztroszentélyeket. Mindenütt tökéletes a tisztaság, a kerek kalapos eladók pedig maximálisan szolgálatkészek, szívesen adnak tanácsokat a bőségtől megzavarodott vásárlóknak. Az egyes termekben lehetőség van kóstolgatásra is az erre kialakított bisztrószerű ételbárokban; a sajtrészlegen például nemcsak végigehetünk vagy százféle sajtot, de azt is megcsodálhatjuk, ahogy a vérbeli japán szakács éles késeit suhogtatva szeleteli a sushinkra kerülő vörös tonhalat. Ülve is szemlélődhetünk tehát, miközben a legfrissebb alapanyagokból előállított ételt fogyasztjuk, azonban még nagyobb élményben lehet részünk, ha szánunk rá néhány órát, és bebarangoljuk a piacot.

A séta során felsorolhatatlan mennyiségű étellel és itallal fogunk találkozi: a míves ezüstdobozban árult Beluga kaviároktól kezdve a szalonnába tekert galambokon és sütőtökös tortellinin át a gyömbéres-citromfüves jégkrémig mindennel. A jéggel bőven telerakott pultokban olyan halak tucatjai hevernek, amelyeknek nincs is magyar elnevezésük; mellettük Szent Jakab kagyló, osztriga, tintahal és rákok minden mennyiségben, négy fontért pedig fokhagymás csigát is vehetünk. Ha nem vagyunk a tengeri élőlényekkel akkora barátságban, a húsos részleg ínyencségei biztosan meggyőznek minket: friss libamáj, címkéje szerint "kapirgálós" csirke, skót marha, spanyol chorizo, kelta kolbász - hogy csak néhányat említsünk. A meggyőződéses vegetáriánusoknak ajánljuk a friss zöldségeket és gyümölcsöket a világ minden tájáról, az aszalt gyümölcsök között olyan különlegességekkel, mint a joghurtos fehér csokoládéba mártott brazil dió, illetve a kandírozott, csokis ananász. Midezeken kívül még lekvárok garmadája, gyümölcsecetek, relish-ek, friss fűszerek, húsokba való száraz töltelékek, luxus curryszószok és legalább harmincféle mustár várja a vásárlókat.

Minden bizonnyal az egyik legérdekesebb a sajtokat, készételeket és hidegkonyhai fogásokat kínáló terem, ahol eszünkbe ne jusson az Angliában oly divatos háromszög-szendvicseket enni, vegyünk inkább lazacos raviolit vagy kecskesajtos tortellinit, amit otthon csak meg kell főzni. Ha még ennyit sem akarunk bajlódni a konyhában, kóstoljuk meg a pathékat (pástétomok), ezek közül képtelenség öt percnél rövidebb idő alatt választani, annyiféle van. És akkor ráadásnak még ott vannak a grillezett articsóka szívek, a sült hagymák, a helyben készült tésztaszószok és sushik ezernyi fajtája, illetve a már kész kínai, indiai, japán ételek. A sajtok puszta felsorolása is novella hosszúságú lenne, legyen elég annyi, hogy minden van a francia rokforttól a holland edámin át a brit cheddarig. Már nem is meglepő, hogy a Harrodsnak saját ásványvize és söre van, nem beszélve a számos egyéb, saját logóval ellátott termékről (teák, kávék, bonbonok stb.), amelyek a legkiválóbb termelők finomságait rejtik. Kitűnő szuvenírként szolgálnak azoknak a kevésbé szerencséseknek, akik nem tarthattak velünk a világ egyik legizgalmasabb piacára.

Deluxe Magazin

Korábban:

Jégétterem nyílt Kínában

Észak-olasz ízek

A specializált éttermek varázsa

A világ leghíresebb kávézói

Harrods: luxus londoni módra

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5