Útmutató pezsgővásárláshoz

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az év utolsó napja nem múlhat el pezsgő nélkül - azonban korántsem mindegy, milyet fogyasztunk az ünnepi italból. Hogy a szilveszteri mulatozást ne egy rosszul választott palack tegye emlékezetessé, eláruljuk, melyek a legfontosabb tényezők, amelyeket érdemes szem előtt tartani pezsgővásárláskor, illetve hogy hogyan ellenőrizhetjük, helyesen választottunk-e.

Sokan nem tudják, mi is a különbség a gyöngyözőbor, habzóbor és a pezsgő között. A gyöngyözőborban körülbelül fele annyi szén-dioxid van, mint a habzóborban vagy pezsgőben. A gyöngyöző és habzóbor is tartalmazhat nem erjedésből származó szén-dioxidot - amit a címkén fel kell tüntetni - míg a pezsgőben csak erjedésből származó szén-dioxid van, emiatt sokkal finomabb eloszlású, kóstoláskor jól megkülönböztethető az első két italtípustól. Tehát a három kategória közül a legszebb, legnemesebb italok a pezsgők. A címke alapján célszerű először azt megvizsgálni, hogy mely kategóriába tartozik az ital, mivel mindháromnál hasonló lehet a palack formája, kiszerelése.

A pezsgők is több kategóriába sorolhatóak, a pezsgősítés módjától és az érlelés időtartamától függően. A tankpezsgőknél leggyakrabban két kategóriával találkozhatunk. Az egyik a normál pezsgő, a másik a minőségi pezsgő, melyek abban különböznek egymástól, hogy a minőségi pezsgőt legalább hat hónapon keresztül érlelik, mielőtt az üzletekbe kerül. A tankpezsgők között gyakori még az úgynevezett illatos szőlőfajtából készült minőségi pezsgő, melyek mustból (nem borból) erjesztett italok. Amennyiben a megnevezésben az "m.t." rövidítés, vagy a "meghatározott termőhelyről származó" kifejezés is szerepel, akkor általában egy adott borvidékről származó terméket tartunk a kezünkben.


A palackos erjesztésű pezsgők egyúttal kivétel nélkül minőségi pezsgők is, melyeknél minimum kilenc hónap az érlelési idő.A címkén "palackos erjesztésű" vagy "bottle fermented" felirat olvasható. A tradícionális eljárással készült pezsgők ugyancsak minőségi pezsgők, amelyeknél az érlelési idő kilenc hónaptól akár több évig is eltarthat. A címkén "Méthode Traditionnelle" felirat olvasható.

Az évjárat pezsgők esetében kevésbé jellemző, amennyiben fel van tüntetve, az plusz értéknek tekinthető, mivel ezeknél a pezsgőknél a különböző évjáratok borai nem házasíthatóak egymással (általában tradícionális technológiával készült pezsgőknél alkalmazzák).

Szőlőfajta-megjelölést az esetben találunk a palackon, ha a pezsgő kizárólag az adott szőlőfajta borából készült. (pl. chardonnay)

A pezsgő cukortartalmára utaló jelölések az alábbiak lehetnek:

 Brut Nature vagy Dosage Zéro:     max.   3 g/l
 Extra Brut:                                     max.   6 g/l
 Brut:                                               max. 15 g/l
 Extra Dry vagy Extra Sec:                  12-20 g/l
 Dry vagy Sec:                                    1 7-35 g/l
 Medium Dry vagy Demi Sec:               33-50 g/l
 Doux vagy Sweet:                          min.  50 g/l

 

 

1.  Útmutató pezsgővásárláshoz
2.  Behűtés, kóstolás

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5