Ünnepélyes, elegáns, érzéki

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Czerneckiné Sinkó Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Bor, amely kitöltve pezseg a pohárban? Buborék, hab, mousse? Fehér, vörös, száraz és édes? Igen: pezsgő és pezsgő legalább annyira különbözhet egymástól, mint bor és bor. Most felfedjük e nemes, szilveszterkor különösen kedvelt ital titkait.

Pezsgő: lehet fehér, rozé vagy vörös, habár ez utóbbi meglehetősen ritka. Akár a bor, lehet száraz, édes, se nem száraz, se nem édes. De eltérhet az alkoholtartalom tekintetében is (5,5-től egészen 12 százalékig), és természetesen készülhet bárhol a világon, ahol szőlő terem. A bortól eltérően azonban a pezsgők különbözőek lehetnek a szén-dioxid mennyisége, a palackban uralkodó nyomás tekintetében csakúgy, mint a hab textúráját illetően. Vannak pezsgők, melyek élesek, agresszívek a szájban, míg mások simák, kellemesek. A buborékok átlagos mérete, felszállásának iránya és időtartama mind-mind jellegzetes jegy.


A pezsgő készítésének számtalan módja van, következésképp az elkészült nedű karaktere és jellege is meglehetősen eltérő lehet. Ami mindegyikben közös: az alapbor, amiből a pezsgő készül. Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy azok a borok, melyek a legalkalmasabbak a pezsgőkészítésre, nem feltétlenül a legélvezetesebbek borként fogyasztva. Az ideális pezsgő-alapanyagot többnyire magasabb savtartalom és visszafogottabb aroma-intenzitás jellemzi. Az alapnedű egyensúlya is létfontosságú, ezért a pezsgő alapanyaga általában házasított bor. Ennek azért van különös jelentősége, mivel az alapbor legapróbb hibája hangsúlyozottan jelentkezik a belőle készült pezsgőben.

A házasítást végző szakembernek emiatt kiemelt szerepe van a pezsgő előállításában. A házasítás művészet, melyben a gyakorlat, a szakértelem és a tudomány egyaránt nélkülözhetetlen. A nagy pezsgőházak, mint például a Moët & Chandon, minden évben több száz alapbort házasítanak annak érdekében, hogy éveken keresztül a cégre jellemző stílust, ízvilágot tudjanak biztosítani. Természetesen léteznek fajtatiszta iskolázásban készült pezsgők is - az arra érdemes ültetvényekről, megfelelő évjárati adottságok mellett. És ne feledkezzünk meg az évjáratos - nem házasított szüretekből származó - pezsgőkről sem, melyek csak különleges években kerülnek palackozásra.

 

 

1.  Ünnepélyes, elegáns, érzéki
2.  Pezsgőkészítési eljárások

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5