A kékfrankos éve

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

D.N.E.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az év végén visszatekintünk a 2005-ös esztendő történéseire és megnézzük, mit várhatunk jövőre. Az év utolsó nagy boros eseménye, az Év Bortermelője választás kapcsán pedig megkértük a győztest, Vincze Bélát, hogy értékelje az évet a saját szemszögéből, és persze megkérdeztük arról is, melyik volt a kedvenc bora idén.

A borszakma legfontosabb hazai elismerésének számító címet nem csak az adott évi teljesítmény, hanem az egész szakmában eltöltött idő alapján ítélik oda. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az immár húsz éve borászkodó fiatalember már negyedszer volt a döntőben, mikor idén végre elnyerte a megtisztelő címet.

A Deluxe.hu kérésére Vincze Béla az idei esztendőt értékelve elmondta, hogy ugyan nem volt könnyű ez az év, mégis szerencsésnek mondhatja magát, mert régen volt ilyen sikeres időszak az életében. Rengeteg elismerést szerzett standard kategóriájú, és szelektált boraival egyaránt.

A hosszú hordós érlelés miatt csak idén kerültek piacra a 2003-as évjáratból származó tételei. A válogatások csak nagy évjáratok boraiból készülnek, a 2003 pedig még ezek közül is kiemelkedett, így idén elkészült a szelekciók szelekciója, amely a titokzatos Arcanum nevet kapta.

A borcsaládnak ugyan még nem volt lehetősége nemzetközi megmérettetésen részt venni, de a Pannon Bormustrán és az Országos Borversenyen elért kimagasló eredményei miatt rögtön piacra kerülésekor fantasztikus sikereket ért el.

Tavasszal Bordeauxban még a régi sorozattal nyert két érmet, júniusban a Pannon Bormustrán viszont már az Arcanum családdal tarolt, a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot is csúcsbor lett, az augusztusi Országos Borversenyen pedig a legeredményesebb pincészet címet nyerte el.

Vincze Béla borainak 98 százaléka kékszőlőből készül, így a tíz éve épült modern feldolgozója is vörösborok készítésére lett optimalizálva. A tavaly decemberben elkészült hordós érlelőpincéje nemcsak a borok, hanem az építészet szerelmeseinek is zarándokhelye lett. Az egyterű, boltívekre és pillérekre épülő, ötven fő befogadására képes pince a borász saját tervei alapján épült. Az építész által papírra vetett elképzeléseket Heimann Ferenc valósította meg.

Az idei évjárat Vincze Béla szerint összességében jónak tekinthető, az utolsó két szép hónap sokat segített. Az igen alacsony, tőkénként legfeljebb egy kilogrammos hozam, a magas, hektáronként 4000 és 7300 közötti tőkeszámmal és a késői szürettel kombinálva jó receptnek bizonyult. Így a jó alapanyagból a kimagasló cabernet franc mellett elkészíthette élete legszebb kékfrankosát is.

Ennek a kékfrankosnak azért örül különösen Vincze Béla, mert szerinte ez a fajta kulcsfontosságú Eger és magyar bor szempontjából. A szőlőt a Mész-hegyen termelték és csak igen későn, október végén, közvetlenül a cabernet-k előtt szüretelték. A legszebb hordókban készült bor gyönyörű színnel, fűszeres illattal, ízében pedig a gyümölcsök kavalkádjával büszkélkedhet.

Az Év Bortermelője bizakodva tekint a jövőbe, 2006-ban a nagy számok törvénye alapján gyönyörű évjáratot vár, hiszen két nehéz év, a közepes 2004 és a lassan indult 2005 van mögötte.

Vincze Béla a frissen elnyert cím segítségével Egert kívánja az érdeklődés középpontjába helyezni, a figyelemből városának is szeretne juttatni. Reménykedik benne, hogy folytatódni fog a magyar és azon belül az egri borok szép, magas minőség felé ívelő pályája. A borász barátokkal együtt vissza tudják majd állítani Eger és a méltán nagyhírű fajta régi fényét: újra sikerül nagy bikavéreket készíteni, amellyel kapcsolatban még mindig érez egy pici tüskét a fogyasztókban.

A borász annak is örülne, ha megfordulna a hazai borexport csökkenése: magasabb áron, minőségben és mennyiségben jutnának el a világ minden tájára boraink, ha már a külföldiek itt vannak. Erre lát is esélyt, mert közvetlenül a cím megszerzése előtt sikerült tető alá hoznia egy komoly exportmegállapodást.

Az Év Bortermelője arra bíztatja a kollégákat, hogy ne csökkenjen a telepítési kedvük és hazánk termőterülete. Használják ki az EU nyújtotta lehetőségeket, telepítsék újra a rég elhagyott és mindmáig csak részben felfedezett szép dűlőinket.


Deluxe Magazin


Korábban:


Vincze Béla a 2005-ös Év Bortermelője

Mit keresnek a borfogyasztók?

Újabb szervezet alakult a magyar borok sikeréért

A Disznókő az év pincészete

Az idei szüret: fele termés, jó minőség

 

 

1.  A kékfrankos éve
2.  Mi történt 2005-ben?
3.  Vincze Béla, az Év Bortermelője

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5