A kékfrankos éve

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

D.N.E.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az év végén visszatekintünk a 2005-ös esztendő történéseire és megnézzük, mit várhatunk jövőre. Az év utolsó nagy boros eseménye, az Év Bortermelője választás kapcsán pedig megkértük a győztest, Vincze Bélát, hogy értékelje az évet a saját szemszögéből, és persze megkérdeztük arról is, melyik volt a kedvenc bora idén.

A téli napforduló után, az újév közeledtével itt az ideje összefoglalni az elmúlt esztendőt és egyben átgondolni, mit hozhat a következő. A világtrendek egyre inkább a helyi, speciális fajtákat helyezik az érdeklődés középpontjába, olyan különleges borokat keresnek a fogyasztók világszerte, amiket nem lehet bárhol megtermelni. Ez az egészséges divat sokat segíthet Európán, és főleg Magyarországon, hiszen rengeteg olyan szőlő- és borfajtánk van, amelyekről még szinte senki sem hallott.

A teljesen egyedi és világviszonylatban kiemelkedő Tokaj-Hegyaljai borvidék mellett vörösborban is tudunk ászt mutatni: Magyarország legnagyobb területen termelt kékszőlőfajtát, a kékfrankost. Ez azért fontos, mert a vörösborok divatja korántsem ért véget, a világ fogyasztásának még mindig közel kétharmad részét teszik ki. A kékfrankos egyik fő különlegessége, hogy ki tudja használni a különböző talajokban rejlő lehetőségeket, nem csak borvidékenként, de dűlőnként is különböző íz- és illatjegyekkel ajándékozva meg a borbarátot. Erre a jelenségre kiváló példával szolgálnak a hazai kékfrankosok régi fényének visszaadásáért oly sokat fáradozó Franz Weninger borai és a 2004-es Év Bortermelője, Takler Ferenc kékfrankosai is.

Talán nem véletlen, hogy az idei Év Bortermelőjének, Vincze Bélának is egy dűlőszelektált kékfrankos a kedvence, hiszen ez a szőlőfajta nem csak önmagában szép, de a bikavér egyik fő alapbora is, tehát kettős feladat hárul rá a magyar borok hírének öregbítése terén. A kékfrankos az utóbbi időben egyre erősebben mutogatja oroszlánkörmeit, ám számos különleges és nemes borral büszkélkedhetünk még, amelyeket felsorolni nehéz lenne, de a következő év talán elég hosszú lesz a végigkóstolásukhoz. Szintén elgondolkodtató az a tény, hogy idén az Év Pincészete címet 2003 után ismét Tokaj-Hegyaljai pincészet nyerte el, ezúttal a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet.

A hazai borfogyasztók szempontjából 2006 egy csodás év lesz, ugyanis a hordós és palackos érlelés sajátosságai miatt az év elejére egyszerre lesz piacon két kiemelkedő évjárat nagy borainak teljes repertoárja. A 2003-as nagy vörösborok - Gere Kopár, Takler Primarius, Tiffán Grande Sélection és Carissimae - valamint a 2000-es aszúk egyszerre hagyják el a pincéket, így csak válogatnunk kell a szebbnél szebb borok között. Ha van rá lehetőségünk, érdemes lesz raktározni is, mert a következő különleges tokaji évjárat, 2003 aszúira még két évet kell várnunk.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5