Százas lista a magyar bornak is

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

B.G.B.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A Borigo Magazin napokban megjelent decemberi számában Magyarországon elsőként megválasztotta a 2005-ös év 100 leginkább fogyasztóbarát magyar borát.

A magazin e havi számában megválasztotta a 2005-ben tesztelt magyar borok közül a 100 leginkább fogyasztóbarát terméket. Azért nem mondható, hogy a legjobbakat, mert a rangsor összeállításában nemcsak a minőség, hanem az ár és a termelt mennyiség is szerepet játszott. A fogyasztó a legjobb bort akarja a legjobb áron, ráadásul, ha ez már így van, sokat is akar vásárolni belőle.

A lista összeállításához a magazin 2005-ös bortesztjein elért pontszámokat vették alapul, ehhez lehetett bónusz pontokat szerezni az ár és a megtermelt mennyiség függvényében. Természetesen az alacsonyabb ár és a nagyobb mennyiség kapta a magasabb plussz pontot. Így alakult ki a lista, amely számos érdekes eredményel szolgál.

Az összeállítás felét ezúttal a tokaji borok foglalják el, ami egyfelől természetes, hiszen legismertebb, legkiforrottabb borvidékünkről van szó, másfelől ez az arány több mint elgondolkodtató. Erre a fő okot a kiemelkedő - és ez évben piacra került - 1999-es és 2000-es aszúk szolgáltatták, ezek a tételek könnyedén verték a mezőnyt még viszonylag magas áruk mellett is.

Tokaj után Villány adta a legtöbb bort 18 százalékkal, Eger 12, Szekszárd pedig 10 százalékos arányt ért el az összeállításban. A vörösboros vidékeknek mindenképpen hátrányt jelentett az évjárati sajátosság, hiszen a tesztelt, és teljes egészében piacon lévő 2002-es évjárat - amely jó, de nem kiemelkedő - nem tudott a fenti aszúkkal versenyre kelni.

Egyébként is megfigyelhető, hogy a presztízs vörösek alig-alig kerültek be a 100-ba, leginkább magas áruk miatt, a könnyebb portugieserek, kékfrankosok viszont fel tudtak kúszni a listára. A termelőket tekintve is érdekes jelenségeknek lehetünk tanúi. Egyfelől persze a tokajiak itt is taroltak, viszont mind a tavalyi Év Bortermelője, Takler Ferenc, mind az idei nyertes Vincze Béla "hozta magát" 4-4 borral, szóval véletlenek a borászatban sincsenek.

A Borigo - saját listája alapján - szintén megválasztotta az Év Pincészetét, de hogy melyik lett a kiválasztott, az e helyen legyen még titok. Vannak ugyanakkor nagy vesztesek is. A borfajták közül elsősorban a száraz fehérek szerepeltek rosszul, mert bár a hatodik helyen a még Gál Tibor által készített 2004-es Leányka végzett, utána csak néhány fért be a 100-ba. A termelők közül hiába keressük a listán Gere Attila, a Vylyan vagy a Szt. Andrea nevét, ugyanakkor megtalálható több, kevésbé ismert kispince, melyek olcsón kínálnak feltűnően jó minőséget.

Az alábbiakban kedvcsinálóként közöljük az első tíz bort és a teszteken elért pontszámaikat, a teljes listát a Borigo decemberi számában, az egyes tételeket pedig a vinotékákban találják meg.

1 Oremus 6 puttonyos Aszú 1999 95
2 Chateau Dereszla 5 puttonyos Aszú 2000 94
3 Disznókő 6 puttonyos Aszú 1999 95
4 Chateau Megyer 6 puttonyos Aszú 2000 95
5 Chateau Pajzos 5 puttonyos Aszú 1999 94
6 GIA Egri Leányka 2004 88
7 Királyudvar 6 puttonyos Aszú 1999 94
8 Chateau Pajzos 6 puttonyos Aszú 2000 94
9 Gere Tamás Villányi Kékfrankos 2003 89
10 Hétszőlő 5 puttonyos Aszú 2000 94


Deluxe Magazin


Korábban:

Vincze Béla a 2005-ös Év Bortermelője

A magyar borok rangsora

Az újborok értékelése

Külföldi boratlasz Magyarországról

A legszebb magyar borospalack

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5