Aszúhoz illő ételek

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Mészáros Gabriella

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

„Tokaj ist ewig – vagyis Tokaj – örök”– szólt a meghivó egy nem mindennapi borkóstolóra, melyet az új berlini Magyar Nagykövetség megnyitásának alkalmából rendeztek többek között Michael Broadbent megtisztelő jelenlétével. Hogy miért pont ez jutott eszembe a hegyaljai borok és a hozzá leginkább illő ételek kapcsán?

A megoldás valószínűleg pont az örökkévalóságban, a végeláthatatlan íz-változatokban keresendő. Nem esünk-e vajon abba a hibába - keresvén a legszebb étel-tokaji bor párosításokat, hogy szinte nem találunk olyan íz-kombinációt, mellyel egy leírhatatlan gazdagságú aszú ne tudná felvenni a versenyt. Pontosan az aszúk gazdag extrakt tartalma, magas cukorfoka, szép savai azok, ami miatt gyakorlatilag bármilyen étellel együtt fogyasztva képes azt "lemosni", vagyis ízbeli nagysága miatt szinte mindent elfed anélkül, hogy kellemetlen íz hatásokat keltene a szájban.

Ennek ellenére nem mondhatjuk azt, hogy egy tokaji édes borral, vagy aszúval, melynek jócskán van maradékcukor tartalma, bármi elfogyasztható. Igenis megtalálhatjuk azokat az ízeket, melyek a hegyaljai borok ízével harmonizálnak, kiegészítik egymást.


Kezdjük a száraz boroknál, hiszen Hegyalján sem csak az édes, botritiszes borok készülnek, hanem itt vannak az egyre tisztább és szebb száraz furmintok, hárslevelűk, szamorodnik. A két fő fajta, a furmint és a hárslevelű összehasonlításában általában a furmint, mint keményebb, markánsabb savakkal bíró, a hárslevelű, mint kedvesebb, gyorsabban érő, magát jobban kellető bor kerül ki. A furmint jellegzetes birsre, édes fűszeres körtebefőttre emlékeztető illat- és ízvilága jó társa sok olyan ételnek, melyben ezek az ízek szintén felfedezhetők. Bármely olyan roston sült húsételhez, amihez köretként körtét, birspürét, netán sült almát kínálunk, bátran adhatjuk ezeket a furmintokat. A hárslevelű - még ha teljesen száraz is - általában egy édes-mézes-hársvirágos illattal mutatkozik be. Mivel ennek a fajtának a savai kevésbé markánsak, mint a furminté - kiváltképp, ha nem agyagon vagy vályogon, hanem löszös talajon termett - olyan ételek kísérőjeként válasszuk, ahol semmiféle savanykás ízhatással nem kell számolnunk.

Ugyanezek a borok halételekhez is jól illenek, feltéve, hogy nem pirospaprikával ízesítették. A száraz szamorodni viszonylag hidegen, 8-10 fokon kínálva aperitifként is megállja a helyét. A zöld dióra emlékeztető, kissé élesztős illata és íze jó kísérővé teszi egy nehezebb pulyka, vagy akár más szárnyas étel mellett is. A gesztenye, a dió, a füge azok az ízbeli kiegészítők, amik ha az ételt díszítik, még szebbé varázsolják szamorodninkat. A száraz muskotály borok (amikből egyelőre kevés van Hegyalján) sav- és alkoholtartalmuk függvényében szintén a fenti ízkörökben találják meg leginkább helyüket. Ez a fajta nemesen tolakodó illatának köszönhetően akkor is a könnyedség érzetét keltheti, ha magas alkohol- és extrakt tartalma van. Halakhoz ne ebből a fajtából válasszunk.

 

 

1.  Aszúhoz illő ételek
2.  2

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5