A páratlan gyémánt

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A világ harmadik legnagyobb csiszolt gyémántja nyers állapotában 890 karátot nyomott, amikor a Kongói Demokratikus Köztársaság Mbuji Mayi városában az 1980-as években felszínre került. A megtisztelő „Páratlan” névre keresztelt drágakövet évek óta nem sikerül elárverezni. Még az eBay-en is felkínálták, de senki nem adott érte 15 millió dollárt.

A követ egy kislány lelte meg a nagybátyja háza mellett lévő szemétkupacban egykor. A kupac a közelben fekvő MIBA gyémántbánya hulladéka közül került ki, a kőrakásból, amit a feltárási folyamat során szórtak ki, azzal az elgondolással, hogy úgysem lehet benne gyémánt. A megtaláló a gyémántot nagybátyjának adta, aki a helyi gyémántkereskedőnél vált meg tőle. A kő a De Beers gyémántkifejtő vállalat kezében is megfordult, de végül a Zale tulajdonába került. Ők a követ 1984-ben mutatták be a társaság alapításának 75., azaz gyémánt évfordulóján. Nem sokkal később a drágakövet a Smithsonian Intézet Természet-történeti szárnyában állították ki.

Bonyodalmak

A gyémántot négy évig tanulmányozták, a vágás és csiszolás csak ezután vette kezdetét. A tulajdonosoknak viszont el kellett dönteniük, hogy egy, az 530,20 karátos rekorder Cullinan I gyémántnál nagyobb követ szeretnének-e, vagy inkább egy kisebb, de hibátlan remeket csiszoljanak belőle. Az egyetlen megoldásnak az 531 karátos méret tűnt, de a munka második évében már bizonyossá vált, hogy a rekordméret megvalósíthatatlan. A munkálatok folyamán ugyanis különböző nehézségek merültek fel. A kő alapformája rendkívül szabálytalan volt, az egyik vége vastagabb volt, mint a másik, és a felületén különböző mélységű rések, repedések voltak. Viszont amikor a kő felületének egy részét megcsiszolták, és felnyitották a belsejét - azaz ablakot vágtak bele -, kiderült, hogy gyakorlatilag nincsenek benne zárványok, vagyis egy kivételes minőségű gyémánttal állnak szemben.

A meglepetés

Mielőtt azonban elkezdődött volna a legnagyobb gyémántdarab lapjainak csiszolása, a kőből levágott 14 kisebb darabot munkálták meg. Mr. John Sampson White, a Smithsonian akkori ásványokkal foglalkozó kurátora megvizsgálta a leválasztott kisebb köveket, és meglepődve észlelte, hogy azok színben igen csak eltérnek egymástól. Az eredetei, 890 karátos kő ugyanis egyszínűnek tűnt korábban. Ellenben a kis darabok árnyalatai az élénksárgától a barnásig terjedtek, de akadt közöttük halványsárga is, túlnyomó többségben azonban a színtelen részecskék voltak jelen. A barnás darabok az eredeti kő felszínéről származtak, és ennek a rétegnek az eltávolítása után a gyémánt nagyobbik darabja leginkább közepes sárgának bizonyult. Mr. Sampson White a vizsgálat során rájött, hogy a korábban egyszínűnek tűnő kő valójában színzónákból áll össze. Tehát a drágakőben az egyes, különböző színű területek élesen különváltak, ami annak a bizonyítéka, hogy a gyémánt környezetében többféle geológiai változás történt a növekedés alatt. Először egy színtelen réteg képződött, melyet egy vastagabb sárga réteg vesz körül, ezt pedig egy vékony, füstös-borostyán színű héj borítja.

A harmadik legnagyobb

A kő legnagyobb darabja, a már említett Páratlan 407,48 karát súlyával ez a világ harmadik legnagyobb csiszolt gyémántja. Őt csak az Arany Jubileum és a Cullinan I előzi meg. A Páratlant a Drágakő-kereskedelmi Laboratórium pajzs formájú, lépcsőzetes kőként jegyezte be, és megállapították, hogy a belseje teljes mértékben hibátlan. Színe pedig a ritka barnás-sárga minősítést kapta. A gyémántot később az Amerikai Drágakőtani Intézet is bevizsgálta. Különleges csiszolása miatt egy új elnevezést is bevezettek a gyémántok világában: a triolettet.

Gyémánt az eBay-en

A kő a Christie's londoni aukcióján még Arany Óriás néven szerepelt, de az 1988-as New York-i aukción már Páratlan néven ismerhette meg a közönség. Ezidáig ez volt eddig a legnagyobb, nyilvános aukción megforduló gyémánt. A tulajdonosok 20 millió dollár körüli eladási árral számoltak, de az árverésről visszahívták, amikor a kikiáltási árat - a 20 milliót - senki sem akarta megadni érte. Az aukció során az egy kőért kínált legmagasabb ár rekordját mindenesetre felállították, amely így is csak 12 millió dollár volt. 2002 novemberében a Páratlan megjelent az eBay honlapján, de a 15 millió dolláros kikiáltási árat most sem érte el senki.


Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5