Védett borospincék

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Molnár Eszter

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A szőlősorokkal csíkozott táj kiemelkedő építménye a présház, a pince, melyet nem csupán a szőlő feldolgozására, a bor tárolására emeltek. Léteznek paraszti, polgári, uradalmi, kereskedelmi célból épített pincék, pincészetek, amelyek egyben a borozgatások, a baráti beszélgetések és vidám mulatozások színhelyei is voltak egykor. Építésüknél döntő jelentőséggel bírt az építtető személye is.Képek a Villány környéki védett pincékről

Az egykori Pannónia területén a faprés határozta meg a pincék-présházak építését. Először a prést állították fel, majd köré építették a két vagy három hajlékból álló présházat. A néprajzi és építészeti ismeretek igazolják, hogy a 12-14. században a szőlő hegyoldalra való felkerülésével egy időben megkezdődött a hegyi hajlékok építése is.

A présházakkal, nyaralókkal, pincékkel telehintett, mediterrán jellegű szőlőhegyi pannon tájjal szöges ellentétben áll Észak-Magyarország szőlő- és pincekultúrája. E szőlőkultúrában a prések használata csak nagyobb birtokokon fordult elő. A szőlőt általában a szabadban, az udvaron vagy a pince előtt dolgozták fel, és csak a mustot vitték - a paraszti pincék-présházak másik alaptípusát jelentő - lyukpincékbe.

Észak-Magyarország több vidékén a bortároló helyeket nem a szőlőben emelték, hanem a szőlőbe vezető út mentén, vagy a faluhoz közeli pincedombon - de az is előfordult, hogy csoportosan alakították ki a völgyben. Nógrádtól Hegyaljáig az alapkőzetbe vájt lyukpincék, pincesorok, vagy összefüggő pincerendszerek a jellemzőek.

Az ország nyugati részére jellemző volt, hogy a présházat, pincét a lakóházakkal együtt építették meg, ahol a pincék a házak alatt találhatók, mint Sopronban és Kőszegen.

Az Alföldön a 15-16. században elterjedt szőlőfeldolgozási, bortárolási eljárásnak köszönhetően jól eltarthatóvá válik a bor. A megtört Kadarka szőlőt káciban (jellegzetes felfelé szűkülő kád) héjon erjesztik, így a hosszú erjesztés alatt nagy mennyiségű csersav kerül a borba. Nem igényel sem prést, sem pincét, elég volt egy felszíni épület a bor feldolgozására. Így jöttek létre az olyan pincefalvak, mint Hajós, Nemesnádudvar.

Az évszázadok alatt megszületett hagyományok, tárgyi emlékek megőrzését hivatottak védeni a műemlékké nyilvánított borospincék. Országszerte találhatók ilyen építmények. Ezek közül egyik leginkább figyelemre méltó a villányi borvidékhez tartozó, 370 lakosú, egy utcás falucska, Palkonya műemlék együttese, az 53 présházból álló pincesor. A szőlészet-borászat aranykorában, a 19. század elejétől fokozatosan épülő présház-együttes apró, fehérre meszelt házacskái ma is megkapó látványt nyújtanak.

Szintén ezen a vidéken, a boráról híres község, Villánykövesd domboldalán két, helyenként három utcaszinten elhelyezkedő, 57 egymáshoz szorosan tapadó, védett népi műemlék pince és még további húsz igen szép épület található. A Battyhány-féle nagypince, a "borkatedrális" a barokk pincearchitektúra lenyűgöző példája, valóban egy katedrálisra emlékeztet. A pince hatalmas fahordói 4000 hektoliter bor tárolására alkalmasak.

 

 

1.  Védett borospincék
2.  2

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5