A lélekmelegítő pálinka

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

D.N.E.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A tél és az ünnepi időszak nemcsak az aszúnak, de egy másik nemes hungarikumnak, a pálinkának is a szezonját jelenti. A hosszú karácsonyi menüsornak bizony bármelyik végén helye van egy-egy minőségi párlatnak. Az év végén szinte egymást érik a pálinkát népszerűsítő események, de nem is feledkezhetünk meg a tiszta gyümölcsből gondos odafigyeléssel főzött nedűről, amely mértékkel fogyasztva remek orvosság, felmelegíti a testet és a lelket.

A pálinka olyan kincsünk, amire méltán lehetünk büszkék, ismernünk és védenünk kell. Szerencsére egyre több rendezvényen nyílik erre mód. A Budai Pálinkanapokon december 15-18. között sokat tanulhatunk a főzetekről. Illetve alig néhány napja zárult - óriási szakmai érdeklődés közepette - a HunDeszt Nemzeti Pálinka- és Európai Párlatverseny is. A szervező Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács abból a célból hirdette meg az erőpróbát, hogy fórumot biztosítson a pálinka- és párlatkészítők termékeinek megmérettetésére, ezzel segítve elő egy minőségi standard kialakítását, amely a fogyasztók és a termelők szemléletének fejlődését egyaránt szolgálja.

Az ünnepélyes díjkiosztón Szicsek János, a Szicsek Pálinkafőzde tulajdonosának az égetett szeszek elmúlt negyven évének szomorú történetét összefoglaló előadásából kiderült: a tiszta, hiteles nedűknek bizony elkél a segítség. A minőségi pálinkafőzés ugyan ma már nem számít Don Quijote-i szélmalomharcnak, de a szemléletváltás sajnos még mindig nem ért véget. Pedig a pálinka hungarikum, így óriási felelőssége van a pálinkafőzőknek abban, hogy valóban a csúcsminőségű párlatok előállításával öregbítsék az ország hírnevét világszerte. A világpiac telítve van minőségi szeszekkel, éles a verseny, így oda csak a legjobb termékekkel lehet betörni. A mostanihoz hasonló versenyek azt a célt szolgálják, hogy a pálinka ismertsége és elfogadottsága nőjön mind bel-, mind külföldön.

Az idei HunDeszt pálinkaversenyre 15 főzde nevezett 79 mintával. Összesen 17 arany-, 24 ezüst- és 11 bronzérem került átadásra. A legkiemelkedőbb teljesítményt az egri Balla Rt. mondhatja magáénak, hiszen első és egyetlen nevezett tételükkel, a Bio Málna Pálinka által a versenyen elért legmagasabb pontszámmal nem csak aranyat, de Champion-díjat is nyertek, sőt a Média különdíjat is megkapták.

A Divinus borcsalád megalkotásáról híres Balla Rt. első pálinkája a Márton János vezette györkönyi Vitalis Kft.-nél készült. Az idei meglehetősen csapadékos év a szőlőhöz hasonlóan a gyümölcstermelésnek sem volt optimális, ez alól egyedül a málna jelentett kivételt. Balla Istvánéknak sikerült ép és egészséges, pergős málnát vásárolniuk a Felvidékről - méghozzá olyan termelőktől, akik a növényvédelemben nem használnak semmiféle vegyszert. Tehát biotermesztésű gyümölcsről van szó, ezt az ÁNTSZ igazolása is alátámasztotta. Az ilyen alapanyagból főzött pálinka a Szeszipari Szövetség szerint is igen ritka. A saját védekező rendszerrel bíró, teljesen természetes gyümölcsnél ugyan kevesebb a termés, de zamata, íze teljesen más, összetéveszthetetlen, ahogy mondani szokás: még este is érezni a szájban.

A tíz mázsa málnát Györkönybe szállították, ahol a friss, gyümölcsös illatok megőrzése érdekében kíméletes hidegerjesztés következett. Ezt követően, a főzés során precízen vették le az elő- és utóleveket, így igen kevés, mindössze 70 liter lett a lényeredék. Eger és Györköny közötti nagy a távolság, de Balla István szerint ott a modern gépek segítségével olyan komoly munka folyik, hogy a kiváló végeredmény érdekében megéri ilyen messzire is elszállítani a gyümölcsöt.

Balláék egy kirándulás során fedezték fel a pálinkafőzőt. Rögtön megtetszett nekik a precizitás, és persze a nedűk is. A sikeres együttműködés már 2004-ben elkezdődött, először borpárlatot készítettek közösen. Az EU szabályok által kötelezően előírt seprőleadáskor döntöttek úgy, hogy az értékes alapanyag egy részét megmentik. A cabernet franc seprőjének párlata háromféle - natúr, őszibarack ágyas, és illatos akácmézzel kevert - változatban akkora sikert hozott a pincészetnek, hogy ezen felbuzdulva idén belevágtak a pálinkafőzésbe is.

Azt már megtudtuk, hogy jövőre több új íz is várható, a tervek szerint egy illatos szőlő törkölyéből és további gyümölcsökből készült pálinka fogja szélesíteni a szortimentet, de részletekről csak a későbbiekben tudunk beszámolni.


Deluxe Magazin


Korábban:

Ma kezdődnek a Budai Pálinkanapok

Versenyborok Egerből: a Balla Pincészet

Stagnál az égetettszesz-fogyasztás

Első Szegedi Pálinkafesztivál

Éremeső a magyar pálinkára

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5