Különlegességek a karácsonyi asztalon

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Karácsonykor a legtöbb családban nem ünnep az ünnep halászlé, székelykáposzta, rántott ponty vagy éppen bejgli nélkül. Ám egyre több olyan ínyenc háziasszony és főző ember van, akik valami új és különleges menüre vágynak karácsonykor, hogy elkápráztassák a vacsorára érkező rokonokat és barátokat. A következő alapanyagok felhasználásával nem hibázhatunk, elkészítésük pedig rendkívül könnyű, hiszen titkuk az egyszerűségben rejlik. A hagyományoktól való elszakadás első lépése lehet, hogy nem levest kínálunk a vendégeknek, hanem egy hideg vagy meleg előételt.

A kaviár

Ennek alapja lehet például a kaviár, aminek hűséges társa a gyöngyöző pezsgő vagy egy jéghideg vodka. A kaviár egyébként török eredetű szó, első írásos említésével Shakespeare egyik művében találkozhatunk. Hozzáértők szerint a legkiválóbb kaviár a Kaszpi-tengerből származik, a tokhal kifogása után felmetszik az állatot, az ikrákat óvatosan kiszedik, majd átöblítik és szárítják őket, végül sót kevernek hozzájuk. Ha kaviárt vásárolunk, okvetlenül figyeljünk arra, hogy friss legyen, a fogyasztás pillanatáig pedig tartsuk -2 - +2 Celsius fokos hőmérsékleten, ugyanis igen könnyen romlik. Próbáljuk elkerülni, hogy az ikrák hosszan érintkezzenek a levegővel, sőt, az sem árt, ha csontból, aranyból vagy gyöngyházból készült kanállal esszük, hiszen az acéllal és az ezüsttel reakcióba lép.

Alapból tudjuk, hogy kaviár kétféle van: apróbb szemű fekete, illetve nagyobb vörös. Ha azonban a legjobbakról beszélünk, másféle csoportosítás lép életbe. A legek legje a nagy szemű beluga, ez a világ legdrágább és legfinomabbnak tartott kaviárja, árát annak (is) köszönheti, hogy ma már alig van olyan tokhal, amiben ez megtalálható. Vendégeink akkor is nagyon szerencsések, ha sevruga vagy osetra kaviárt tálalunk fel nekik, előbbi fekete, nagyon intenzív íze van, míg utóbbit borostyán színű ikráiról, illetve dobozának sárga kupakjáról ismerhetjük fel.

A kaviár annyira különleges hozzávaló, hogy jól mutat egy falat vajas kenyéren is, de tálalhatjuk salátával (mondjuk egy kis madárbegy vagy rucola társaságában), vagy egy szelet camembert sajton is. Arról, hogy a citromlé feltétlenül kell-e rá, megoszlanak a vélemények, de ártani nem fog, ha ezt is odakészítjük a vendégek elé.

Prosciutto

Ha olyan embereket várunk, akik nem szeretik a tenger gyümölcseit, tankoljunk fel prosciuttóból, ez a csemege méltán tette népszerűvé a mediterrán konyhát. A hajszálvékonyra szelt finomság a sonkák sonkája, az olasz prosciutto talán legnagyobb különlegessége a szélben történő szárítás, valamint az, hogy az alapanyagul szolgáló sertés is igen kiváló minőségű húst ad, hiszen igen szigorúan szabályozzák az állatok tartását. Ha a legjobbra vágyunk, vásároljunk a prosciutto di Parma, illetve a prosciutto de San Daniele fajtákból, ezeket igen szigorú szabályokat betartva készítik. A pármai sertés combjából nyert sonkát ma is fakádakban, kézzel sózzák, majd pár nap után egy huzatos csarnokban fellógatják, hogy átjárja a pármai levegő. Hét hónap után leszedik, pincében utóérlelik - íze lágy, kicsit édes. Jóval intenzívebb íze van a sokak szerint még finomabb San Daniele sonkának, ennek ismertetőjegye, hogy a combokat a pácolás után fadeszkában préselik lapos, szögletes formára, ezután pedig 16 hónapig érlelik az Alpok hegyei között.

A prosciutto szintén igen kiváló előétel, vegyünk hozzá különböző kenyereket, kiválóan passzol hozzá az olívabogyós, az aszalt paradicsomos és a diós pékáru is, nem beszélve a fekete és zöld olajbogyókról, ami töltött és töltetlen formában egyaránt az asztalra kerülhet.

Fenyőmag

Ha úgy döntünk, hogy salátát készítünk, ne hagyjuk ki belőle a fenyőmagot (más néven píneamagot), ami a karácsonyfa-állítás idején úgyis aktuális, hiszen a fenyőfa tobozaiból nyerik ki. (Azért persze tanácsosabb konyhakész állapotban, kis zacskókban megvásárolni.) Az olaszok kedvelt csemegéje, kinyeréséhez meleg kemencébe helyezik a tobozokat, hogy kipattogjanak a magok. Illatuk leginkább a dióra, zamatuk a manduláéra emlékeztet, Ázsiában pirítva, csemegeként fogyasztják, sok görög ételben is előfordul. Nélkülözhetetlen alapanyaga a pestónak, szórhatjuk salátákra, köretekre, de még desszerteket is ízesíthetünk vele.


Deluxe Magazin


Korábban:

Vörös és fekete: a kaviár

Észak-olasz ízek

Terítéken: Villány, Mecsekalja

Terítéken: Szekszárd, Tolna

Fogást találni: a sushi

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5