Piemonte, az olasz Burgundia

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Piemonte, az Alpok tövében, Franciaországhoz legközelebb fekvő észak-olasz tartomány mindig is az ínyencek paradicsomának számított. Legfontosabb hívószavai: trüffel, Barolo, Barbaresco, Moscato D’Asti, Angelo Gaia és Prunotto. Tény, hogy az istenek nem bántak szűkmarkúan az Alpok lábánál letelepedett emberekkel. Ilyenkor ősszel szarvasgomba-vadászkutyák csaholásától és a metszőollók csattogásától hangos a határ.

Piemonte szó szerint annyit jelent: a hegyek lábánál. Az Alpok ölelésében elterülő borvidék földrajzi adottságinak köszönhetően egészen sajátos klímával rendelkezik: a száraz, meleg nyarat párás ősz és hideg, gyakran ködös tél követi.

Az istenek a szőlő mellett egy másik értékes "gyümölccsel" is megajándékozták az itt élőket. Piemonte a szarvasgomba egyik legősibb és leggazdagabb lelőhelye. A nemes gomba felkutatására szövetkezett egyesületek minden évben versenyt rendeznek az ügyes ebek számára: amelyik kutya a legnagyobb és legformásabb gombát kaparja ki a földből, az viszi el a pálmát.

Piemonte borai mindig is a különleges minőség szinonimájaként vonultak be a gurmanok szótárába. Szőlőjéről idősebb Plinius is nagy lelkesedéssel beszélt. Az itt élők harcos politikai lelkületére jellemző, hogy semmit sem bíznak a véletlenre. A múlt század elején Itáliában elsőként éppen a piemontiak kezdeményezték az eredetvédelem bevezetését. Leghíresebb szőlőfajtájuk, a nebbiolo is így nyert védelmet.

Ami a franciáknak Burgundiában a pinot noir, az az olaszoknak a nebbiolo a csizma északnyugati részén. A nebbiolo kétségkívül a legnagyobb presztízzsel rendelkező és legarisztokratikusabb szőlőfajta a gazdag palettán. Ez a nemes szőlőfajta kizárólag itt, a Treiso-Neive-Barbaresco által határolt háromszögben, illetve Barolo falu környékén honos. Neve ködöt jelent: a szüret idején a hegyek már párából szőtt ruhát öltenek. A nem túl magas déli lejtőkön belőle szűrik a két legjelentősebb olasz bort: a barbarescót és a barolót. De ezeket a neveket ne keressük a szőlőfajták között, Piemonte két leghíresebb bora ugyanis településekről kapta a nevét. Üzenete egyértelmű: kezdettől fogva terroir borként értelmezték a fajtát.

Persze ahhoz, hogy a borok hírneve az Alpokon túlra is eljusson, a kiváló alapanyag mellett olyan személyiségekre is szükség volt, mint például Alfredo Prunotto. A neves borász 1923-ban alapította meg Vini delle Langhe névre hallgató, szövetkezeti alapon működő pincészetét. 1956-ban Alfredo Prunotto visszavonult, a pincészet irányítását legjobb barátjára, Beppe Collára bízta. Ekkor került a képbe Antinori márki, aki legfőbb feladatának tekintette, hogy a hagyományokról lefújja a port és a borkészítést modern alapokra helyezze. A ma is signor Prunotto nevét és szellemiségét őrző Antinori pincészet évi 800 000 palackot bocsát útnak, melyek tartalmát túlnyomó többségében barolo és barbaresco, illetve a többi őshonos fajtából készített bor alkotja.


A barbaresco, no meg a barolo szofisztikáltság és komplexitás terén csak a pinot noirhoz hasonlítható. Ha a barbaresco a királynő, akkor a barolo - vallják sokan - a borok királya. Tény, hogy ők uralják a vidéket és az ízlelőbimbókat. Gyümölcsös illatában a burgundiai szőlőhöz hasonlóan gyakran málna és ibolya, cserzett bőr, zöldfűszerek, olykor pedig, érettebb korában avar és szarvasgomba aromák keverednek. Ráadásul még egy fontos tulajdonság kapcsolja össze a barbarescót a pinot noirral: a termelők többsége mindkettőt meglehetősen hosszú életűnek álmodta meg.

A barbaresco valamikor a barolo előhírnökének számított, rajta keresztül vezetett az út a barolo eleganciájának és kifinomultságának megértéséhez és értékeléséhez. Az, hogy ez ma már nem így van, tulajdonképpen Angelo Gajanak köszönhető, aki a barbaresco felfuttatása után a barolónak is figyelmet szentelt.

A "Nagy Bor" fogalmát illetően két iskola, felfogás, filozófia áll szemben egymással. A klasszikus barolo hívei a hosszú ászkolás és erjesztés mellett teszik le a voksot, aminek következtében gyakran bizony oxidálódott nedűk, durva, vad tanninok feszítik a palackok falát. A legtöbb termelő abban bízik, hogy a szögletes sarkokat lekerekíti az idő, és tíz éves távlatokban tündérszép palackok penderülnek elő a pincék pókhálós mélyéről. Ez van, amikor beválik, van amikor nem. A másik iskola hívei a modern technológia alkalmazásával az új idők szavát szólaltatják meg boraikban, az erjesztés és fahordós érlelés idejének csökkentésével modern, gyümölcshangsúlyos, könnyebben fogyasztható elixíreket állítanak elő.

 

 

1.  Piemonte, az olasz Burgundia
2.  2

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5