A hét gyémántja: Darya-i-Nur

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A 186 karátos Darya-i-Nur egyike a legrégebben felfedezett gyémántoknak. A durván megmunkált kő emellett az iráni koronaékszerek leghíresebb drágaköve. Nevének jelentése bizonytalan: "A fény tengere", "A fény óceánja" és "A fény folyója" változatok közül választhatunk.

A Darya-i-Nur állítólag és a Koh-i-Noor gyémánttal együtt India első mongol uralkodójának tulajdonában volt. Tőle Mohamed sah örökölte, aki 1739-ben minden fontosabb vagyontárgyát, így a Darya-i-Nur-t és a híres pávás trónt is kénytelen volt átadni a Delhit lerohanó perzsa Nadír sahnak. Nadírt 1741-ben meggyilkolták, a követ pedig unokája, Rokh sah örökölte. A gyémánt-öröklések és háborúk során végül Fath Ali sahhoz került, aki nemcsak nagy drágakőgyűjtő hírében állt, hanem értett is hozzájuk. A Darya-i-Nur oldalán található bevésésben egyébként az ő neve szerepel.

A Fath Ali-t követő sah, Nasser-ed-Din uralkodása alatt a Darya-i-Nur egy gondosan megmunkált foglalatba került. A foglalatban összesen 457 gyémánt és négy rubin található, a tetején pedig az iráni birodalmi kormány jelképei, az oroszlán és a nap szerepelnek. A Darya-i-Nur gyémántnak a mai napig ez a foglalata.

A gyémánt további történetében ellentmondásokra bukkanhatunk. Néhány kutató szerint a kő a Kelet-Indiai Társaság tulajdonába került, és 1851-ben pedig bemutatták a Londoni Kristálypalota kiállításán. Ám ezt a koronaékszereket őrző teheráni Iráni Központi Bank cáfolja: a bank szóvivői már 1964-ben kijelentették, hogy a Darya-i.Nur soha nem hagyta el a páncéltermüket.

A gyémánt egy alkalommal viszont biztosan kikerült a bankból: 1906-ban a perzsa forradalomban legyőzött Mohamed Ali sah eltulajdonította, és az orosz követségre menekült vele. A követ csak kemény erőfeszítések során sikerült visszaszereznie az államnak. A gyémánt ma már előkelő helyet foglal el az iráni koronaékszerek között. Ezek egyébként mind eredetiek: 1966-ban a Royal Ontario Múzeum munkatársa, Dr. V.B. Meen tanulmányozta és hitelesítette őket.

Fontos megemlíteni, hogy a Darya-i-Nur pontos súlya nem ismert, a 186 karát mindössze az Amerikai Drágakőtani Intézet becslése. A gyémánt valós súlya valahol 175 és 195 karát között lehet, pontos adatot azért nem tudunk mondani, mert a követ a foglalat károsítása nélkül nem lehet kiemelni belőle. Az viszont valószínű, hogy a Darya-i-Nur Jean Baptiste Tavernier "Nagy Asztal" gyémántjának legnagyobb darabja. A Tavernier gyémánt 400 karátnál is nehezebb, rendkívül lapos rózsaszínű kő volt.


Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5