Grand Hotel Royal: királyi vendéglátás a Nagykörúton

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Réthey-Prikkel Miklós

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A budapesti Erzsébet körúton található Grand Hotel Royal szálloda szakmabeli és laikus tiszteletét egyaránt kivívja. Története, újjászületése példaértékű nemcsak a szállodaipar számára, hanem mindenkinek, aki a valós értékek megőrzésére törekszik. A hazai gasztronómiában és szállodaiparban betöltött szerepe is túlmutat a legutóbbi néhány éven, hiszen a szálloda 1961 és 1991 közötti működése alatt számos szakember nevelkedett falai között. Akik ma már többnyire vezető beosztásban, vagy jól működő vállalkozás tulajdonosaiként kamatoztatják itt megszerzett tudásukat és tapasztalatukat.

A Nagykörút helyét az Andrássy úttal, Budapest egyik leglenyűgözőbb sugárútjával együtt az 1870-es években jelölték ki. Igazi kibontakozása az Andrássy út építésének befejeztével, 1884-ben vette kezdetét. Nem sokkal ezután nyitotta meg kapuit első ízben - a később a "monarchia látványossága"-ként emlegetett Hotel Royal a nagy sikerű 1886-os Millenniumi Kiállítás alkalmával.

A szállodában 232 vendégszoba, a szomszédos épületben további 20 külön lakosztály kapott helyet, a személyzet szállását pedig a padlásszobákban biztosították. A beruházó célja egy, a luxus felsőfokát nyújtó, minőségi kiszolgálást biztosító, professzionális működésű szálloda megépítése volt. A kiszolgáló létesítményeken (postahivatal, bank, fodrász, jegyiroda) kívül a vendégek és a nagyközönség két éttermet, egy kávézót, egy Gerbeaud cukrászdát látogathatott, rendezvények számára pedig különtermeket vehetett igénybe. Az alagsori élelmiszerbolt mellett egy bár is helyet kapott. A nyugati főcsarnok fényét a pálmakert emelte. Addigra a Nagykörút a főváros fő közlekedési útvonalává vált, így a szálloda szobáiból csodálatos látvány nyílt Budapest legszebb kerületeire is.

Heltay Jenő így üdvözölte a külföldiek által is csodált szállodát: "Udvarán szökőkút csobog, apró bizalmas teraszok néznek ki az utcára, fehér szobrok emelkednek ki egy-egy üvegházi részletből, neszfogó szőnyegeken enyészik el a léptek zaja, nehéz selyem, damaszt, brokát mindenütt. Az első emeleten a nagyterem: gyönyörű hatalmas arányokban. A falakon freskók, fehér és arany a többi. Dísztermében egymást érik a hangversenyek, bálok, előadóestek". A kortársak szerint: "A Royalban lakni egyszerűen gyönyörűség és magasabb műélvezet." A gyönyörű empire bútorok, drága szőnyegek, meisseni porcelánok, a műtárgyak sokasága Glück Frigyes (a Pannónia Szálló akkori tulajdonosa) és Ray Rezső tervező-építészmérnök ízlését dicsérték. S akik a szállodát a pincétől a padlásig bejárták, meglepetten jegyezték meg: "Hiszen ez egy egész város!"

Megnyitása után a Royal - a már idézett Heltay Jenő mellett - olyan korabeli magyar írók és újságírók népszerű törzshelyévé vált, mint Hunyadi Sándor, Nagy Lajos és Krúdy Gyula. A nagyszállóban került sor a Lumiére testvérek egyik filmjének első budapesti elővetítésére, és a produkció később rendszeres látványosságként is nagy sikert aratott. Báltermében számos klasszikus zenei koncertet adtak, amelyek karmestere gyakran maga Bartók Béla volt. 1909-ben a szálló egyik termében állították ki az első magyar repülőgépet. A mozi népszerűségének növekedésével később a Bálterem kivált a szállodából, és egy átépítést követően Royal Apolló Mozi néven működött.

Az 1920-as években egy korszerűsítés során több változtatást hajtottak végre a szállodában, így csökkent a vendégszobák, éttermek, lakosztályok és fürdőszobák száma. A Royalt egy1928-ból származó hirdetés így jellemzi: "Mór terem, Magyar szoba, Vadász- és Szinyei-szoba, pálmakert. Az american bárban a leghíresebb amerikai jazz hallható, a kávéházban Papat Leó zongoraművész zenekara." A szálloda forgalmát a későbbiekben kedvező földrajzi helyzete is növelte. Külön vonzerőt jelentett a főváros szórakoztató negyedének közelsége, - a Zeneakadémiától a Moulin Rouge-ig.

 

 

1.  Grand Hotel Royal: királyi vendéglátás a Nagykörúton
2.  A legenda újjászületik

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5