Bemutatkoznak a borlovagrendek

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum gyűjteményének egyik legérdekesebb, a közönség számára is vonzó része a szőlőművelés és a borászat emlékeinek bemutatása. A borászat történetét ismertető állandó kiállítást 2003-ban újították fel.

Régi terve volt a múzeumnak, hogy az 1975 óta szép számmal megalakult magyar borrendeket is megismertessék a látogatókkal. A borrendek céljukat alapszabályukban is rögzítik. Ezek a következők: a magyar bor piaci sikerének támogatása, a kulturált, minőségi borfogyasztás elősegítése, a magyar szőlő és bortermeléssel kapcsolatos hagyományok ápolása, a védett (zászlós) borok minőségének figyelemmel kísérése és a borvidékek hírnevének védelme.

Mindezt számtalan módon, a lovagi erények gyakorlásával végzik. Önállóan bejegyzett társadalmi szervezetként tevékenykednek a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének koordinálásával. Minden borrend sajátos, díszes öltözékkel, emblémával, címerrel és zászlóval rendelkezik. Hagyományőrző szerepük, borvidékhez való kötődésük már a névválasztásban is megnyilvánul. A zászlósbor a tájegység legjellegzetesebb, leghíresebb, legjobb bora.

Forrás: deluxe.hu

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban november 18-án, pénteken a tatai Zsigmond király Borlovagrend mutatkozik be, amelyet 1997-ben alapítottak Tatán, az Ászár-Neszmély történelmi borvidéken. Zászlósbora a Neszmélyi Olaszrizling.

A tervek szerint jövőre a Pax Corporis, az első magyar borrend, a Budapesten alapított Lórántffy Zsuzsanna Borrend , az első európai Vadász Borrendként megalakult Ordo Vini Venatorum és az Ister Granum Regionis Nemzetközi Borlovagrend is találkozik a látogatókkal.


Forrás: MTI

Deluxe Magazin


Korábban:

Borkiállítás és vásár a Budai Várban

Száz borosgazda a magyar borról

Női borlovagokat avattak

Borkóstolón merítettek ihletet az írók

Videoriport a Badacsonyi Szüretről

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5