Brazília legnagyobb gyémántja

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

1938. augusztus 13-án Brazília felfedte legnagyobb gyémántját, amikor egy 726,6 karátos követ találtak a San Antonio folyó partján, Minas Gerais Coromandel kerületében. Két aranyásó, Joaquim Venencio Tiago és Manoel Miguel Domingues voltak a szerencsés megtalálók.

Szerencséjük azonban nem tartott sokáig. A követ 12 millió forintnak megfelelő értékben eladták egy brókernek, aki nem sokkal később több mint négyszeres áron, azaz 50 millió forintért értékesítette. A vevő egy, az Amszterdami Holland Szövetségi Bank által képviselt holland szindikátusnak adta tovább, az ekkori eladási árról azonban nincs adat. Ekkorra már neve is volt a gyémántnak, "Vargas elnök"-nek keresztelték Getulio Domelles Vargas brazil miniszterelnök tiszteletére. Vargas 1930-tól 1945-ig, illetve 1951 és 1954 között volt elnök.

A követ a bank széfjében helyezték el. Harry Winston brazíliai brókereitől hallott a gyémántról, akik lelkesen ecsetelték a drágakő kivételes minőségét és különlegesen nagy méretét. Harry Winston először Londonba utazott, majd Amszterdamba, ahol végül is sikerült megvennie "Vargas elnök"-öt. A gyémántot 70 centért, egyszerű ajánlott küldeményben postázták New Yorkba, annak ellenére, hogy a Lloyds 160,5 millió forintnak megfelelő összegre biztosította.
Különleges alakja miatt úgy döntöttek, hogy kettévágják a Vargas gyémántot. Először kivágtak belőle egy 20 karátos részt, ebből később 10,05 karátos körte formájú követ csiszoltak. A fennmaradt részt egy 150 karátos és egy 550 karátos darabra osztották.

Összességében végül 29 gyémántot csiszoltak a Vargasból, ebből 19 nagyobbat és 10 kisebbet. A Vargasból készült gyémántok összesen 411,06 karátot nyomtak. A kövek közül 16 smaragd csiszolású, egy körte alakú, egy marquise, 10 háromszög és egy bagett alakú kő készült.

A "Vargas elnök" nevet a legnagyobb gyémánt, egy 48,26 karátos smaragd csiszolású kő vitte tovább.  Ez a gyémánt 1944-től több éven át a texasi Robert W. Windfohr feleségének tulajdonát képezte. 1958-ban Harry Winston visszavásárolta a követ, és újracsiszolta. A most már hibátlan, 44,17 karátos gyémántot 1961-ben adta el ismét. A Vargas kövek vevőiről nem sokat tudunk, 1948-ban az a hír terjedt, hogy a Barodai Gaekwar vette meg az egyik gyémántot.

Az elmúlt években a smaragd csiszolású kövek közül kettő, a négyes és ötös számú szerepelt Sotheby's New York-i árverésén. 1989 áprilisában a 28,03 karátos négyes számú "Vargas elnök", a korábban Lydia Morrison tulajdonában lévő kő talált új gazdára, közel 170 millió forintért. 1992 októberében pedig az ötös számú, 25,4 karátos "Vargas elnök" kelt el 85 millió forintért.


Deluxe Magazin


Korábban:

Gyémánt születik

Bulgari gyémántkiállítás

Árverésen az orosz nyakék

A világ legszebb színes gyémántjai

Mitől lesz a gyémánt érték?

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5