A hét gyémántja: Jubileum

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Ez a csodálatos, színtelen, különleges tisztaságú, párna-alakú gyémánt 245,35 karátjával a világ hatodik legnagyobb gyémántja. Az eredeti nyers kő, egy szabálytalan oktaéder 650,80 karátos volt. A gyémántot 1895 végén találták a Jagersfontein bányában.

Egy londoni gyémántkereskedőkből álló konzorcium az Excelsiorral együtt szerezte meg a Jubileum gyémántot. A kő először a Reitz nevet kapta, Francis William Reitz tiszteletére, aki Oranje Szabad Állam kormányzója volt. A Jagersfontein bánya ugyanis Oranjében található. A konzorcium 1896-ban Amszterdamba küldte a követ, ahol Metz Urak felügyelete alatt M.B. Barnards csiszolta formára. Az eredeti kőből kivágtak egy 40 karátos darabot, amit körte alakúra csiszoltak. Ezt a kisebb, 13,34 karátos követ  I. Károly portugál uralkodó vette meg a feleségének. A körte alakú gyémántról nem lehet tudni, hogy később mi történt vele, ahogy azt sem, hogy jelenleg hol van.

A maradék nagy darabból csiszolták a Jubileumot. Amikor a csiszolás folyamán kiderült, hogy egy kiemelkedően nagy és tiszta gyémánt készül, a tulajdonosok a követ Viktória királynőnek akarták ajándékozni, de ez végül nem történt meg. A következő évben került sor Viktória királynő gyémánt évfordulója, azaz uralkodásának 75 évfordulójára, a követ ennek tiszteletére nevezték el Jubileumnak. A gyémántok világában ettől az évtől beszélünk a jubileum csiszolásról, ami a briliáns és a rózsa csiszolások jellegzetességeit egyesíti. A jubileum csiszolású gyémánt lapjai nyolc kisebb lapból állnak, és a lapok száma összesen 88. Ez a csiszolási mód nem sokáig volt divatban, és ma is ritkán találkozhatunk ilyen kövekkel.

A konzorcium 1900-ban kiállította a Jubileumot a Párizsi Világkiállításon, ekkor az értékét 7 millió frankra becsülték. Nem sokkal később Sir Dorabji Jamsetji Tata vásárolta meg a követ. A vevő indiai filantrópus és gyáros volt, Indiában ő fektette le az acélipar és a vasipar alapjait. Sir Dorabji Jamsetji Tata 1932-ben meghalt, örökösei 1935-ben Cartiernél kínálták eladásra a Jubileumot. Cartier a követ más történelmi gyémántok között állította ki. Eredetileg Barodai Gaekwar vette volna meg a követ 75 ezer fontért, de ez az üzlet meghiúsult.

1937-ben Cartier Paul-Louis Weiller párizsi iparmágnásnak és műkedvelőnek adta el a Jubileumot. A kő korábbi foglalatát kicserélték, egy bross központi gyémántja lett, melyet kisebb gyémántok vesznek körül. A bross vagy egy hatágú csillagra, vagy egy stilizált teknősre emlékeztet. Weiller mindig szívesen adta kölcsön a követ különböző kiállításokra, így szerepelt a washingtoni Smithsonian Intézet tárlatán 1960-ban, és még ugyanabban az évben egy genfi kiállításon is. A Jublieum 1966-ban visszatért Dél-Afrikába, ahol a De Beers Gyémánt Pavilon Johannesburgi kiállításán is bemutatták.

Azóta a kő Robert Mouawad tulajdonába került, hatalmas gyűjteményének jelenleg ez a legnagyobb köve. A VVS2-es tisztaságú Jubileumot E színkóddal látták el, ami azt jelenti, hogy csupán egy fokozat választja el a teljesen színtelentől.

Deluxe Magazin

Korábban:

Ötkarátos gyémánt keresi gazdáját

Bulgari gyémántkiállítás

A világ legdrágább teafiltere

A hét gyémántja - árverésen az orosz nyakék

A hét gyémántja: Kék Mágia

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5