A kanálkészítő gyémántja

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A Topkapi Palota Múzeum büszkesége és egyben legdrágább kiállítási tárgya a 86 karátos körte alakú "Kanálkészítő gyémántja", vagy más néven Kasicki. A kincstár egyik termében, üvegszekrényben kiállított követ két sorban 49 kerek gyémánt veszi körül.

A kő eredete - sok más történelmi gyémánthoz hasonlóan - nem teljesen tiszta, mivel nehéz különválasztani a mesét a valóságtól. Az Ottomán Birodalom udvari történésze, Rasid szerint a gyémánt története a következő: "1669-ben egy nagyon szegény ember talált egy szép követ Egrikapi szemétdombján, Isztambulban. A férfi a követ három fakanálért cserébe odaadta egy kanálkészítőnek. A kanálkészítő pedig 10 ezüstpénzért eladta egy ékszerésznek. Az ékszerész megmutatta e követ egy másik ékszerésznek, aki azonnal felismerte annak valós értéket, és megfenyegette az első ékszerészt, hogy az egész ügyet a nyilvánosság elé tárja. A két ékszerész ádáz vitáját meghallotta egy harmadik ékszerész, aki egy-egy pénzzel teli erszényért megvásárolta a gyémántot a két veszekedő ékszerésztől. Ám ekkorra már a nagyvezír, Kopruluzade Ahmed pasa is hallott a drágakőről, és értesítette negyedik Mehmed szultánt. A szultán azonnal megparancsolta, hogy a gyémántot hozzák el a palotába. Így a gyémánt a szultán tulajdonába került, viszont azt, hogy fizetett-e érte, nem derült ki.  És azt sem lehet tudni, hogy mi történt a gyémánttal, még mielőtt a szemétdombra került."

A kő "igazi" eredete

Egy ennél reálisabb történet szerint a gyémántot 1774-ben egy Pikot nevű francia tiszt vásárolta meg a madraszi maharadzsától Indiában, és magával vitte Franciaországba. De tolvajok valahogyan tudomást szereztek a kőről, és kirabolták Pikotot.

Valamivel később egy, a Pikotéhoz hasonló gyémánt bukkant fel egy árverésen, ahol a hírhedt Casanova is tett rá ajánlatot. A követ ezért egy darabig Casanova "lottó-gyémántjának" is nevezték. A drágakövet végül Napóleon édesanyja, Letícia Ramolino vette meg, aki később minden ékszerével együtt ezen is túladott, hogy segíthessen fiának 1815-ben megszökni Elbáról. A gyémántot Tepedelenli egyik tisztje, Ali pasa vásárolta meg 150 ezer aranyért, és Tepedelenli kincstárában helyezte el. Amikor Ali pasát megölték egy II. Mahmut elleni felkelésben, az egész kincstára átkerült a szultáni palotába.

Valószínűleg az a kő, amit ma Kasicki néven ismerünk, azonos a rég elveszett Pikot-gyémánttal, illetve a kanálkészítő gyémántjával.


Deluxe Magazin


Korábban:

Ötkarátos gyémánt keresi gazdáját

Gyémánt születik

Bulgari gyémántkiállítás

A világ legdrágább teafiltere

Gyémántbutik nyílt New Yorkban

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5