Magyar emlékek Londonban

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Londonba minden évben több százezer magyar látogat el, akik főleg a brit főváros mindenki által ismert nevezetességeit keresik fel. De azt kevesen tudják, hogy a metropolisz bővelkedik magyar vonatkozású kulturális és történelmi nevezetességekben is.Tekintse meg galériánkat!

Londonban ma harmincezer magyar él és dolgozik. A turistákkal együtt tízmilliós lélekszámú nagyvárosban az elmúlt évszázadok alatt számos magyar egyházi és történelmi személy, valamint híresség megfordult már.

A British Airways brit nemzeti légitársaság által megjelentetett listán Szent Margit az első, akiről kevesen tudják, hogy megfordult Angliában. Ennek a látogatásnak az emlékét az anglikán egyház egyik központjának számító Westminster Apátság kápolnája őrzi, ahol egy kődombormű állít emléket a magyar szent látogatásának.
   
A Trafalguar Square egyik templomának is van magyar vonatkozása: a templom névadója, Szent Márton ugyanis szombathelyi születésű volt. A St. Martin in The Fields nevű templomocska minden héten számos zenei esemény és koncert színhelye.

A London Bridge déli tövében található kápolnától néhány méterre, egy korabeli fogadóban hunyt el első nagy útleírónk, Szepsi Csombor Márton. A St. Francis and St. Elizabeth of Hungary Chapel a Southwark katedrális egyik kápolnája, amelyet két normann lovag alapított.
   
A Temzén Londontól északra található Hammersmith Bridge volt a mi budapesti Lánchídunk ihletője, amelyet látván gróf Széchenyi István eldöntötte, hogy a Duna felett építendő első híd műszaki megoldása lánchíd legyen. A Hammersmith hídhoz és az annak magyar vonatkozását megörökítő táblához közel kis templom található, amelynek üvegablakán Árpádházi Szent Erzsébet látható, segélyt nyújtó kézmozdulatával.
   
Az egyik legújabb magyar emlék a Varga Imre által készített Bartók Béla szobor, amely London South Kensington kerületében állítottak fel, nem messze attól a helytől, ahol a híres magyar zeneszerző londoni tartózkodása során lakott.
   
A Londonban megfordult híres magyarokról is összeállítottak egy listát. A középkori látogatók között van Nicolaus de Hungaria. Az angol és a magyar történetírás őt tekinti az első magyarnak, aki Angliában járt. Középkori utazásáról írásos emlékek is fennmaradtak.
   
Nagy ugrás az időben: emlékezetes volt Puskás Ferencnek, az Aranycsapat legendás csatárának londoni játéka - a futballtörténelem egyik legjobb játékosának futballcipője és meze a Vidám Huszár nevű magyar étteremben látható.
   
Dallos József, a kontaktlencsék magyar tökéletesítője 1937-től Londonban folytatta kísérleteit. Eredményeinek elismeréséül a British Contact Lens Association "Josef Dallos Research" néven díjat alapított.
   
A mezőtúri, később világhírűvé vált filmes Korda-család szinte minden tagját erős szálak fűzték Londonhoz. Korda Vince lánya, Korda Krisztina ma London egyetlen magyar nyelviskoláját működteti.


Forrás: MTI

Deluxe Magazin


Korábban:

Luxusutazások ötmillió forintból

A West End színházai

Londonshops

Londoni kirándulás gyerekkel

Ismét divatba jöttek a férfiklubok Angliában

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5