Déli ízek és északi borok találkozása

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

D.N.E.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Szeptember utolsó napján különleges élményben lehetett része a szerencsés ínyenceknek, akik jelen voltak azon az ősz hangulatait is felvillantó vacsorán, ahol Észak-Afrika varázslatos ízvilága Magyarország legészakibb vidékének gyönyörű boraival találkozott.

Manapság nagyon divatosak a borvacsorák, amikor a neves pincészetek, szőlőbirtokok legjobb borai mellé speciális ételsort kreál egy-egy szálloda vagy étterem séfje.Tekintse meg galériánkat!

A Gresham Palotában - a Lőrincz György boraira komponált vacsorát megelőző fogadáson - egy amerikai ügyvéd elmondta, hogy egy ideje nem jár borvacsorákra, mert voltak rossz tapasztalatai és felhagyott a kísérletezéssel. Most már csak biztosra megy, ezért úgy döntött, hogy a Páva étterem séfjére, Abdessattar Zitounira és Mario Malgalhesre, a szálloda ételekért és italokért felelős vezetőjére bízza magát.

A hotel ínyencvacsoráira - amelyeket sehol sem hirdetnek meg - igen nehéz bejutni, minden asztalt hetekkel korábban lefoglalnak. A szeptember utolsó napján rendezett borvacsorán is szabadkoznia kellett az étteremfőnöknek, amiért sok vendégnek már nem tudott további helyeket biztosítani.

Ezen az estén a budapesti Four Seasons stábja az egerszalóki St. Andrea Pincészet tulajdonosa, dr. Lőrincz György komplex és fantáziadús boraihoz kreált egy rafinált ételsort, amely egészen új nézőpontot adott ezen kiváló italok ízleléséhez.

Már az első fogás, a fésűkagylóval töltött füstölt lazac játékba kezdett a Napbor savaival. A folytatás, az ősz szemet gyönyörködtető szépségét felvillantó sütőtökbe töltött gnocchi, homárral, borsóval és turbolya olajjal meggyőzte a vendégeket a stáb improvizatív képességeiről.

A tunéziai séf egészen újszerű nézőpontból közelít a borok és ételek közötti harmóniához. Valószínűleg sosem jutott volna eszembe, hogy egyáltalán kipróbáljam, hogy a St. Andrea Cabernet Franc-jához illik-e az őszibarackkal karamellizált libamáj kukoricalepénnyel és mogyorós kacsamártással, pedig bizony nem csak édes borokkal lehet ezeket az ízeket párosítani.

A merlot és a gyöngyhagymás articsókatortával kísért vörös fogoly randevúja után azonban még a tapasztalt kóstolókat is nagy meglepetés érte. A főfogás előtt az ételsort mintegy kettévágó mézes sorbet ugyanis pinot noir-ral készült.

A különleges, alig érezhető édességet természetesen az ételsor csúcspontjában is megtalálhattuk: a zellerrel és szarvasgomba habbal társított szarvashátszín ugyanis venezuelai kakaóval volt borítva, és talán mondanom sem kell, fejedelmi kísérője volt a méltán híres 2003-as Merengőnek, a St. Andrea Pincészet Bikavér Superior-jének.

A fogások között a fiatal borász a tőle megszokott kedves stílusban körbejárt az asztalok között, érdeklődött a vacsoráról, válaszolt a borokkal kapcsolatos kérdésekre, szerényen beszélt arról a kompromisszumoktól mentes filozófiáról, ahogy boraikat készítik, és természetesen fogadta az elégedett vendégek gratulációit is.

Ha valaki kedvet kapott a borvacsorákhoz, igazán nincs nehéz dolga, hiszen szinte minden étterem kínál ilyen programot. A választék sokszor igazán zavarba ejtő, nem ritka, hogy egy adott estén több ilyen típusú programból is választhatunk a fővárosban - sajnos még október 6-án is.


Deluxe Magazin


Korábban:

Jó borok társaságában

Interjú a Páva étterem séfjével

Étkezés mesterfokon

A szarvasgomba és a bor frigye

Szent Andrea pincészet

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5