Egy csepp Toscana Budapesten

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

D.N.E.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Meglepődve álltam a Budai Várral szemben a Belgrád rakparton: ez optikai csalódás, vagy az Arno folyó partján állok? A borbár előtt hatalmas jókedvű embercsoport, mindenki egy pohár borral vagy egy falat sonkával a kezében beszélget valakivel a borról, az életről, a szép dolgokról. Minden azt a különleges mediterrán hangulatot, egy sajátos déli jókedvet, derűt sugároz, amit ilyen esszenciálisan eddig csak Toszkánában tapasztaltam.Képek a L'Enoteca megnyitójáról

Tóth Sándor szinte házigazdaként üdvözölte a vendégeket, hiszen az ő borai is emelték az este fényét - ráadásul a családias hangulat jegyében saját lánya kínálta azokat. A tudós borásszal egyetértettünk abban, hogy ugyan a borbár elnevezés nem a legszerencsésebb, de sajnos hiába keresünk olyan terminust, amit ne járatott volna le az elmúlt rendszer borozóinkat és kocsmáinkat - a magyar szellemi élet egykori színtereit - a sárba rántó igénytelensége. Azok az idők már végleg elmúltak, ennek legfőbb bizonyítéka, hogy már megvan a bátorság ahhoz, hogy a fővárosban ilyen névvel egy ilyen színvonalú és arculatú vendéglátóhely nyílik.

A nyárutó utolsó sugaraiban fürdő borbár igazi különlegessége a társaság és a jó hangulat volt, ám a hely szakmai szempontból is különleges. Nem arról a művészi bravúrról beszélek, hogy valaki a mai rohanó, elfásult világunkban úgy tud összehozni egy komoly csoportot, hogy öt óra után sincs kedve senkinek távozni, hanem arról, hogy Baji Ferenc, a borbár igazgatójának önkéntes vállalása szerint ötven féle bort lehet majd kóstolni a különleges kenyerek, sonkák, sajtok, vaddisznókolbászok és friss zöldségek kíséretében.

Egy házaspár elmondta, hogy azért jött el ide, mert amikor Toscanaban járnak, minden alkalommal elmennek a Banfi birtokra vacsorázni, ahol az ott készített kiváló borokhoz különleges étkeket szolgálnak fel. Ez a felejthetetlen élmény hozta el őket a toszkán hangulat és a Banfi borok eme Kárpát-medencei manifesztálódására.

A Castello Banfi vörös- és fehérborai, valamint pezsgői mellett a mediterrán életérzést chiantik és brunellok egész sora, valamint Tóth Sándor és Tiffán Zsolt borai sugallták - a tudásra szomjas érdeklődők legnagyobb örömére.

Az esemény látogatói között a fiatalabb generációk voltak többségben. A borfesztivál után - amely innen alig néhány száz méternyire, a Duna túlpartján zajlott - ismét meglepő volt, hogy a fiatalok igenis érdeklődnek a téma iránt, kóstolnak, beszélnek róla. Ez igazán jó hír, mert azt mutatja, hogy mégiscsak elegendő jó borokat készíteni, a többi már megy magától.


Deluxe Magazin


Korábban:

A világ legnagyobb borkóstolója

A szarvasgomba és a bor frigye

Kovács Ákos, a hivatásos borlaikus

Pincefesztivál és cirkusz

Meglepetés gyűjtőknek

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5